KLDR testovala systém podmořských jaderných dronů. Soul hrozí „drtivou odpovědí“

Události: KLDR oznámila otestování podvodních dronů s jadernými systémy (zdroj: ČT24)

Severní Korea oznámila, že u východního pobřeží provedla test svého podmořského systému „Heil-5-23“. Podle agentury Reuters se pod názvem skrývají podvodní útočné drony schopné nést jaderné zbraně. Pchjongjang zkouškou reagoval na společné námořní cvičení Jižní Koreje, Spojených států a Japonska, které se konalo tento týden. Soul severokorejský test označil za provokaci.

Zkouška severokorejského „podmořského systému jaderných zbraní“ se měla odehrát ve vodách u východního pobřeží země. Datum testu Pchjongjang nesdělil, z dostupných zpráv není ani jasné, zda byl úspěšný. „Heil“ znamená v korejštině „tsunami“. O těchto zbraních a jejich účinnosti je známo jen málo, ale severokorejská média je popsala jako schopné proklouznout do nepřátelských vod a způsobit velké podvodní exploze, píše web BBC.

Analytici uvedli, že pokud zbraně fungují tak, jak je prezentuje Sever, tak jsou méně významné než severokorejské jaderné balistické střely. „S ohledem na úroveň severokorejské obranné vědy a skutečnost, že zbraň je stále ve fázi vývoje, ještě není ve fázi, aby představovala významnou hrozbu,“ řekl AFP přeběhlík z KLDR Ahn Chan-il, z něhož se stal výzkumník ve Světovém institutu pro severokorejská studia.

KLDR o testech útočných podvodních dronů schopných nést jaderné zbraně informovala už loni v dubnu. Server BBC podotkl, že o provedení testu ale neexistují žádné důkazy, a upozornil na dřívější prohlášení Soulu, podle kterého KLDR při popisu schopností dronů značně přehání.

Jihokorejské ministerstvo obrany severokorejský test označilo za provokaci. „Ohrožuje mír na Korejském poloostrově a ve světě,“ kritizoval vládní úřad. „Pokud nás Severní Korea bude přímo provokovat, drtivě odpovíme podle zásady okamžité, silné a konečné akce,“ dodal.

Pchjongjang naopak z destabilizace situace v regionu a ohrožení bezpečnosti KLDR obvinil Washington, Soul a Tokio. Jejich společné námořní cvičení nazval provokací.

Horizont ČT24: Severní Korea přitvrdila v rétorice vůči Soulu (zdroj: ČT24)

Odstrašující námořní cvičení

Agentura AP tento týden informovala o společném námořním cvičení USA, Jižní Koreje a Japonska, které označila za pravděpodobně největší v historii. Třídenní manévry, do kterých se zapojila americká letadlová loď Carl Vinson, byly součástí snahy trojice zemí o zefektivnění odstrašujících reakcí na hrozby ze Severní Koreje, sdělily státy.

Napětí na Korejském poloostrově je v současné době největší za poslední roky. Severokorejský diktátor Kim Čong-un vystupňoval testy severokorejských zbraní, zatímco USA, Jižní Korea a Japonsko posílily společné vojenské manévry. Rostou rovněž obavy ze zbrojní spolupráce mezi KLDR a Ruskem, kterému Pchjongjang podle Západu dodává zbraně pro jeho válku proti Ukrajině.

USA, Jižní Korea a Japonsko tvrdí, že v minulém roce uskutečnily řadu cvičení v reakci na zvyšující se frekvenci vojenských akcí Severní Koreje. Ty zahrnují četné testy jejích jaderných balistických raket a starty nových zbraní. Všechny tyto zkoušky jsou v rozporu se sankcemi OSN.

Kim Čong-un opakovaně prohlásil, že jeho režim buduje svůj vojenský arzenál v rámci přípravy na válku, která může na poloostrově „vypuknout kdykoli“. Od začátku nového roku diktátor naznačil některé zásadní politické posuny v postoji svého režimu vůči Jižní Koreji. Třeba začátkem tohoto týdne prohlásil, že původní základní cíl znovusjednocení s Jižní Koreou skončil, a označil Jih za „hlavního nepřítele“, připomíná BBC.

„Je to revize dlouhodobé politiky (KLDR), je to také otevření dveří pro agresivnější přístup na Korejském poloostrově. Bude pravděpodobně docházet k revizím agentur a státních organizací, které se věnovaly mezikorejským vztahům,“ míní koreanistka Jana Chamrová.

Kim Čong-un mimo jiné zpochybnil námořní hranici mezi oběma státy. „KLDR tuto hranici vlastně nikdy neuznala, tvrdí, že s ní ani nebyla seznámena, protože v dohodách o příměří tato hranice není. Je to třaskavá oblast, kde můžeme čekat vojenská vzplanutí,“ obává se Chamrová.