Kim Jo-čong opět pohrozila Soulu a Washingtonu. Sestra severokorejského diktátora je mocnou postavou režimu

Horizont ČT24: Kim Jo-čong, mocná sestra diktátora (zdroj: ČT24)

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se už delší dobu neobjevil na veřejnosti. Nyní se hlasitě ozvala jeho sestra Kim Jo-čong, kterou mnozí považují za druhou nejmocnější postavu totalitního režimu. Ostře pohrozila Jižní Koreji kvůli plánovaným manévrům s americkou armádou.

Třiatřicetiletá Kim Jo-čong je stále vlivnější tváří režimu z Pchjongjangu. Spolu se svým bratrem vyrůstala ve Švýcarsku a dodnes po boku Kim Čong-una chybí málokdy. Navíc spoluřídí stranickou propagandu, a tedy i obraz severokorejského lídra a dohlíží rovněž na politiku KLDR vůči hlavním rivalům – Jižní Koreji a Spojeným státům.

Právě jejich společné vojenské cvičení Kim Jo-čong opět odsoudila: „USA a Jižní Korea budou ignorováním našich opakovaných varování čelit mnohem závažnějším bezpečnostním hrozbám.“

Podobná prohlášení dříve bývala výsadou samotných vůdců – nebo přinejmenším pouze mužů. A zatímco dříve Kim Čong-un svou sestru politikům představoval, později je začala vítat sama Kim Jo-čong. „Pravděpodobně učiní výrazné kroky v oblasti politiky, ekonomiky, kultury i armády,“ komentuje ženu ve vedení KLDR analytik Nam Sung-wook z Korejské univerzity v Soulu.

Varování pro Washington

Před deseti lety se Kim Jo-čong dostala do Singapuru na koncert Erica Claptona. Svou mediální show ale zažila na olympiádě před třemi lety. Do Jižní Koreje přijížděla jako první člen dynastie Kimů od války v padesátých letech. Úvodní ceremoniál sledovala po boku světových politiků, včetně tehdejšího amerického viceprezidenta Mikea Pence.

Den poté ji oficiálně přijímal jihokorejský prezident. Oba fandili i společnému týmu hokejistek ze severu a jihu Koreje. Ke společnému porozumění států ale sport přispěl pouze nakrátko. Sousedy z Korejského poloostrova poté opět začal štěpit vztah s Washingtonem. Kim Jo-čong osobně přihlížela nezdaru při setkáních Kima s Donaldem Trumpem. Spory o jaderný program KLDR trvají dodnes.

„Pokud chtějí Američané příští čtyři roky klidně spát, měli by se vyvarovat věcí, které by jim v klidném spánku mohly zabránit,“ nechala se slyšet diktátorova sestra a poradkyně.

Letos sice přišla o místo ve vedení strany, její vliv v Pchjongjangu to ale nezmenšuje. V přísném tónu nezaostává za svým bratrem. Jeho hubenější tvář opět vyvolala spekulace o zdravotním stavu severokorejského lídra, podle expertů by s případnou výměnou v čele země přišla změna rodová, nikoliv ale politická.