Když radikálně nesnížíme emise, čeká nás migrační krize, varoval Attenborough

Horizont ČT24: Attenborough vyzval ke snížení emisí (zdroj: ČT24)

Pokud státy jako Velká Británie nebudou rychleji pracovat na snížení emisí skleníkových plynů, čeká je destabilizace ekonomiky a nepokoje ve společnosti. Se zásadním varováním ohledně klimatu přišel před britské poslance přírodovědec David Attenborough. Podle něj pozitivnímu postupu v boji se změnami brání i lidé, kteří globální oteplování popírají.

„Co se týče příští dekády, strach nemám. Protože my těmto problémům, které přicházejí, čelit nebudeme. Za 20 až 30 let se z nich ale stanou zásadní problémy, které způsobí velké nepokoje ve společnosti a velké změny ve způsobu našeho života,“ horoval jeden z nejuznávanějších světových popularizátorů vědy před poslanci.

Poměrně blízká budoucnost bude podle něj ve znamení úpadku společnosti, jak ji známe – pokud se nezačnou dít zásadní změny. „V řešení této otázky neexistuje nic jako být přehnaně radikální. Otázka je, co je v praxi možné a jak můžeme do řešení těchto problémů zapojit veřejnost,“ ptal se Attenborough.

Před britským parlamentním výborem dál vysvětloval, jak snahy některých světových státníků, jako je třeba americký prezident Donald Trump, poškozují plány mezinárodního společenství na boj se změnami klimatu. „Mrzí mě, že jsou ve světě u moci tito lidé, zvlášť samozřejmě ve Spojených státech, ale také v Austrálii, což je velmi zvláštní, protože Austrálie se už musí vypořádávat s těmi nejextrémnějšími projevy klimatických změn,“ podivil se.

Přidal také jednu mrazivou vzpomínku: „Nikdy nezapomenu na to, jak jsem se asi před deseti lety potápěl u (Velkého bariérového) útesu a najednou jsem místo všech těch překrásných živočišných druhů viděl jen jasně bílou barvu. Útes byl dočista vybělen kvůli stoupajícím teplotám a zvyšující se kyselosti moří.“

Podle Attenborougha přinese oteplování planety velkou migrační krizi. Zvlášť zmiňuje stále se zhoršující podmínky v Africe nebo v Jižní Americe, které podle něj vyženou miliony lidí do Evropy a Spojených států. I když netvrdí, že zná celkové řešení, burcuje k co největší spolupráci a společnému přístupu k problémům, které si svět definoval už dávno.