Kamčatka ukrývá jedinečné přírodní krásy. Objevovat je začínají i turisté

Horizont ČT24: Kamčatka ukrývá jedinečné přírodní krásy (zdroj: ČT24)

Desítky aktivních sopek, tyrkysová jezera i termální prameny. Poloostrov Kamčatka na ruském Dálném východě patří mezi nejkrásnější a nejodlehlejší místa planety. Ne náhodou je část poloostrova také už přes dvacet let pod ochranou UNESCO. Kouzlo tohoto kouta světa začínají stále častěji objevovat turisté.

Kamčatka má jedno světové nej – největší koncentraci aktivních sopek na světě. Sopky tam pokrývají skoro polovinu rozlohy.

„Vulkán Malyj Semjačik má v kaldeře kyselinové jezero, které nezamrzá. Má překrásnou tyrkysově azurovou barvu. Jsou tu i sopky, které se probouzejí s velkou pravidelností. Na Šiveluči došlo k erupci na začátku roku 2019,“ popisuje hlavní atrakce Kamčatky turistická průvodkyně Natálie Nimecová.

Tamní příroda oplývá ale i termálními prameny. Někam se turisté dostanou jen vrtulníkem. Ani to je ale neodrazuje. Kromě turistů začínají tamní specifické krajiny využívat i vědci.

„Sopky nám vydávají vzácné prvky, které teprve začínáme využívat. Například rhenium, velmi vzácný prvek, možná nejvzácnější na planetě, jsme do nástupu moderních technologií nepotřebovali. Schovává ho pro nás velké množství vulkán Kudrjavyj na jižních Kurilských ostrovech,“ poznamenává Sergej Samojlenko z Ústavu vulkanologie a seismiky ruské Akademie věd.