K zavaleným dělníkům v Indii se dostaly léky. Záchranáři čekají na lepší vrtné zařízení

Záchranný tým operuje v zavaleném tunelu (zdroj: ČT24)

Záchranáři poslali léky nemocným ze skupiny čtyřiceti dělníků, kteří v noci na neděli uvázli v propadlém silničním tunelu na severu Indie. Záchranný tým se nyní snaží provrtat otvor, jímž by bylo možné protáhnout trubku o průměru asi devadesáti centimetrů, aby se zavalení dostali bezpečně ven. Postup prací je ale pomalejší, než se očekávalo. Průchod totiž blokují velké balvany. Na místo neštěstí bylo z metropole Dillí posláno výkonnější vrtné zařízení. Během středy o tom informovaly agentury AP a Reuters.

Někteří dělníci poslali záchranářům zprávu, že trpí horečkou a bolestmi těla, s čímž rostou jejich obavy. Tenkým potrubím, kterým jsou dělníkům dodávány potraviny a voda, jim proto byly dopraveny léky. „Dostávají také základní potraviny jako mandle či cizrnu,“ sdělily úřady.

Rozestavěný silniční tunel o délce 4,5 kilometru se propadl v neděli brzy ráno místního času (krátce po půlnoci SEČ) v hornatém státě Uttarákhand, který je domovem mnoha hinduistických chrámů přitahujících zástupy poutníků a turistů.

Tunel má tvořit součást významné silnice propojující různá hinduistická poutní místa. Důvodem neštěstí byl podle úřadů sesuv půdy. V pondělí úřady uvedly, že se podařilo se zavalenými dělníky navázat kontakt a byl jim dodán kyslík.

Na operaci, jejímž cílem je vyproštění dělníků, se podílí asi dvě stě záchranářů. V úterý jeden z indických vládních představitelů řekl, že by dělníci mohli být vyproštěni během 24 hodin. Záchrannou operaci ale zbrzdila padající suť a velké kameny, které brání záchranářům v postupu. Pomoci by mohlo silnější vrtné zařízení, jež bylo vysláno letecky z indické metropole vzdálené asi čtyři sta kilometrů.