Jižní Korea chce víc studentů medicíny, mladí lékaři dávají výpovědi

Horizont ČT24: Protest jihokorejských lékařů (zdroj: ČT24)

Zkušení lékaři ve velkých jihokorejských nemocnicích začali podávat výpovědi na podporu několikatýdenní stávky mladých lékařů. Ti protestují proti vládnímu plánu zvýšit počet zájemců přijímaných na lékařské fakulty, což podle nich povede ke zhoršení úrovně zdravotnictví v zemi.

Zástupci profesorů medicíny a zkušených lékařů z asi čtyřicítky univerzitních nemocnic, kde působí stávkující stážisté, vyjádřili stávkujícím mladým lékařům podporu na nedělní schůzce s vysokým vládním představitelem Han Tong-hunem. Vládu vyzvali, aby svůj plán zrušila. Podle nich by totiž vedl ke zhroucení zdravotního systému v zemi.

Zhruba dvanáct tisíc stávkujících mladých lékařů představuje méně než deset procent ze 140 tisíc jihokorejských lékařů, v některých velkých nemocnicích ale tvoří třicet až čtyřicet procent lékařského personálu, píše agentura AP. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol v minulých týdnech opakovaně pohrozil, že lékařům, kteří odmítají stávku ukončit, budou odebrány licence. V posledních dnech ale rétoriku zmírnil.

Podle AP podávání výpovědí zkušených lékařů pravděpodobně nepovede k okamžitému zhoršení nemocniční péče v Jižní Koreji; lékaři totiž slíbili, že i nadále budou pokračovat v práci. Naděje na vyřešení sporu, kvůli němuž již byly odloženy stovky operací a dalších léčebných kroků, ale dále klesly, podotkla AP.

Vláda chce o 65 procent víc studentů

Na základě vládního plánu by se množství přijímaných zájemců o studium medicíny mělo zvýšit o 65 procent. Protestující lékaři tvrdí, že univerzity takový počet nových studentů nezvládnou a úroveň vzdělání lékařů se sníží.

Vláda argumentuje tím, že Jižní Korea má jeden z nejnižších počtů lékařů na obyvatele mezi členskými státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), a to jen 2,6 na tisíc obyvatel. Problém je podle vlády především na venkově a v některých méně výdělečných lékařských oborech. Populace navíc rychle stárne.

Protestující lékaři ale tvrdí, že nově přijatí studenti se budou rovněž snažit získat práci v oblasti hlavního města Soulu a v dobře placených oborech, jako je plastická chirurgie či dermatologie. Upozorňují také, že nárůst konkurence mezi lékaři může vést k takzvané zbytečné léčbě. Chronický nedostatek lékařů v klíčových oborech, jako je například pediatrie, vládní plán podle nich stejně nevyřeší.

Plán vlády podporuje podle průzkumů veřejného mínění většina Jihokorejců. Mnozí podezírají lékaře, kteří patří k nejlépe placeným profesím v zemi, že plán bojkotují kvůli obavám z větší konkurence a s tím spojeným nižším příjmům.