Jen silné vnější hranice udrží Evropu bez hranic vnitřních, řekl Kurz po setkání s premiéry V4

Události ČT: Premiéři V4 nepojedou na minisummit, s Kurzem si rozuměli (zdroj: ČT24)

Rakouský kancléř Sebastian Kurz opět zdůraznil význam ochrany vnějších hranic Evropské unie. Po jednání se svými protějšky z visegrádské čtyřky (V4) uvedl, že jen silné vnější hranice udrží Evropu bez hranic vnitřních. Připomněl také, že Evropská unie se za rakouského předsednictví soustředí hlavně na boj proti nelegální migraci. Státy V4 se zase dohodly, že jejich představitelé nepojedou na evropský minisummit k migraci.

„Jedině bezpečné vnější hranice udrží Evropu bez hranic,“ zdůraznil za zřetelného souhlasu partnerů z V4 rakouský kancléř, který jednal s premiéry Česka, Maďarska, Polska a Slovenska v Budapešti.

Rakousko převezme rotující předsednictví v EU od 1. července. „Chtěli bychom se zaměřit především na téma bezpečnosti. Evropská unie musí hlavně chránit, a to znamená, že se zaměříme především na boj proti ilegální migraci,“ řekl v této souvislosti.

„Já si myslím, že je to důležité, abychom se dále nehádali o tom, jakým způsobem budeme postupovat v Evropské unii. Musíme společně chránit své vnější hranice,“ dodal Kurz.

Orbán: V4 vkládá do rakouského předsednictví naděje

Také hostitel schůzky, maďarský premiér Viktor Orbán, zdůraznil schopnost Evropy střežit své hranice. „Věříme, že Evropa musí být schopná chránit své vlastní hranice, musí zabezpečit ochranu svým vlastním občanům a musí být schopná spolupráce, a ne jen konfrontace,“ uvedl Orbán, podle kterého V4 vkládá do rakouského předsednictví velké naděje.

Záhodno je podle Orbána v migraci klást důraz na otázky, kde panuje v EU shoda, a to je ochrana vnějších hranic a existence registračních středisek pro migranty vně EU. „Pokud jde o migraci, jsou tu dvě hlavní věci, na kterých panuje shoda, jednou je právě ochrana hranic a druhá jsou hospoty. Chceme, aby nebyly v Evropské unii, ale mimo ni,“ dodal.

Šéf slovenské vlády Peter Pellegrini kladl důraz na shodu v EU. „Jen jednomyslně a jednohlasně schválené řešení (v rámci celé EU) má naději uspět,“ poznamenal.

Premiéři se podle něj dotkli i nového víceletého rozpočtu EU, ohledně kterého dosud nepanuje v EU shoda. „Nedokážeme pochopit, že země, které ještě stále zaostávají (za průměrem EU), mají být postiženy největšími škrty,“ dodal Pellegrini.

Polský premiér Mateusz Morawiecki připomněl nesouhlas V4 s přerozdělováním migrantů podle kvót. „Nepatříme do klubu přátel přemisťování migrantů,“ poznamenal.

V4: Na minisummit nepojedeme

Premiéři V4 také oznámili, že se nezúčastní nedělního minisummitu EU k migraci. Český designovaný premiér Andrej Babiš přitom ještě ráno tvrdil,  že na summit pojede. Po jednání V4 ale řekl, že by premiéři V4 s předpokládanými závěry schůzky nesouhlasili.

Babiš se konkrétně pozastavil nad pravomocemi unijní agentury pro ochranu hranic Frontex, která by podle něj neměla posílit jen početně, ale také kompetenčně a měla by se podle něj zaměřit na boj proti pašerákům.

Podle zpravodaje ČT Lukáše Mathé si Babiš představuje Frontex jako „pobřežní stráž, která bude moci zastavit migranty na jejich cestě do Evropy. Představuje si to tak, aby žádné čluny vůbec z Afriky nevypluly, aby tam ti lidé zůstali, a pokud možno tedy v těch hotspotech, kde se bude rozhodovat o tom, zda mají, nebo nemají právo na azyl,“ přiblížil Mathé.

Bude tedy vybudováno nějaké azylové středisko (mimo EU), ve kterém by mohli migranti požádat o azyl? Podle jakého práva se to bude vyřizovat? A pokud azyl dostanou, do jaké země potom půjdou? A budeme zpátky u debaty o relokačních kvótách.
Tomáš Jungwirth
Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty

O minisummitu se podle zpravodaje ČT zmínili všichni čtyři premiéři V4. „Všichni jako hlavní důvod (neúčasti) uváděli to, že o všech důležitých věcech se musí rozhodovat na Evropské radě v Bruselu, tedy za účasti všech členských států, a není tedy možné, aby se nějaké parciální důležité záležitosti řešily jen v nějaké vybrané skupině států tak, jak k tomu má právě dojít během toho nedělního minisummitu v Bruselu,“ dodal Mathé.

Nedělní schůzky k migraci se mají zúčastnit mj. zástupci Německa, Nizozemska, Rakouska, Španělska, Francie, Řecka, Bulharska a Malty.