Je třeba posunout česko-keňskou spolupráci na novou úroveň, řekl Fiala v Nairobi. Do Nigérie nakonec nepoletí

O možném prohloubení spolupráce mezi Českem a Keňou v obranném sektoru či při stabilizaci keňské energetické infrastruktury hovořil v pondělí v Nairobi český premiér Petr Fiala (ODS). Při zahájení česko-keňského podnikatelského fóra také zmínil možnou kooperaci ve zdravotnictví či zemědělství i příležitost k navázání nových kontaktů v oblasti informačních technologií či vesmírném výzkumu. Původně měl pokračovat do Abuji, nigerijské úřady ale oznámily, že nejsou schopné zajistit odpovídající přijetí a program.

Fóra se účastní zástupci bezmála dvou desítek českých a přes sedmdesát keňských firem. Nairobi je Fialovou druhou zastávkou na zhruba týdenní návštěvě subsaharské Afriky, při níž chce podpořit ekonomickou spolupráci a pomoci českým firmám.

„Jsem hrdý na to, že Keňa je naším klíčovým partnerem v Africe,“ uvedl Fiala s tím, že je třeba posunout česko-keňskou spolupráci na novou úroveň a dál stavět na důvěře, kterou si například v bezpečnostním sektoru už tuzemské firmy v zemi vytvořily.

„Cítím, že před sebou máme dobrou budoucnost,“ poznamenal premiér. Příležitosti vidí ve spolupráci v nových technologiích, v IT sektoru, české pomoci týkající se stabilizace keňské energetiky, ve vodohospodářství či zdravotnictví. Obchod mezi Keňou a Evropskou unií by proto podle něj měl být co nejliberálnější.

Export do Keni

Minulý rok podle Fialy český export do Keni dosáhl dvaceti milionů dolarů (asi 454 milionů korun), zatímco z Keni byl poloviční.

Zatímco z Česka do africké země míří zařízení na automatické zpracování dat, potravinářské stroje, či papír a polymery, do tuzemska jsou podle údajů serveru Businessinfo.cz dováženy především suroviny rostlinného původu, jako bambus, ovoce a ořechy, ryby, zelenina a také rudy. Zemědělské komodity ostatně představují přes devadesát procent celkové hodnoty keňského exportu. Hlavními destinacemi jsou v Evropské unii Německo, Nizozemsko a Francie.

Podle předsedy keňské obchodní komory Ericka Ruttoa je zapotřebí posílit vývoz z Keni do České republiky. Rutto v této souvislosti vyzdvihl nejen zemědělství, ale také stavebnictví. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj Českou republiku představil jako exportně orientovanou vysoce industrializovanou ekonomiku a podnikatelům v konferenčním sále řekl, že cítí z obou stran velmi silný zájem o prohloubení spolupráce.

Podpis memoranda

Na fóru bylo podepsáno memorandum o porozumění, které má vést k udržení komunikace mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a keňskou obchodní komorou, a přispět tak k uzavírání nových kontraktů.

Česko je pro Keňu spolehlivým partnerem, uvedl podle tamních médií keňský ministr obrany Aden Duale. „Keňa dál upevňuje a posiluje své srdečné vazby s dalším zeměmi, Česká republika je strategický a spolehlivý spojenec,“ prohlásil.

Rozvoj vztahů s Afrikou

Do Nairobi Fiala přiletěl v neděli večer z etiopské Addis Abeby, kde rovněž zahájil obchodní fórum, setkal se s etiopským premiérem Abiy Ahmedem a navštívil nemocnici a leteckou základnu.

Odpoledne Fiala navštívil keňskou univerzitu obrany, kde měl možnost hovořit se studenty a představiteli keňských ozbrojených sil. Na odpoledním briefingu premiér v této souvislosti řekl, že spolupráce v obraně mezi ČR a Keňou „není jen otázkou dodávání výzbroje nebo vojenských technologií“, ale jde také o výměnu zkušeností. „Nemohu mluvit do detailů o všech podobách spolupráce, ale mohu říct, že napomáháme stabilitě tohoto regionu a že ta spolupráce je tady oceňovaná,“ poznamenal. 

V úterý se český premiér sejde s keňským prezidentem Williamem Rutem, poté plánoval přeletět do Nigérie, ta ale v pondělí večer oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra. Fiala se proto zdrží v Keni zřejmě déle, než bylo původně v plánu. Na programu má poté návštěvu Ghany a Pobřeží slonoviny. Podle diplomatických zdrojů může nigerijský krok souviset s českou podporou Izraele v OSN.

Před odletem do Afriky premiér uvedl, že se Česko musí v aktuální globálně komplikované situaci snažit navazovat vztahy v nových regionech. Evropa podle něj v poslední době zanedbala rozvoj vztahů s Afrikou, čehož využily Rusko a Čína.

Čeští politici vidí důležitost kontinentu

„Cesta pana premiéra je poměrně dobrým poselstvím,“ myslí si bývalá velvyslankyně v Namibii Jana Hybášková. „Česká republika v současné době vidí význam bezpečnosti a stability Afriky. Velkou součástí narativu je boj s extremismem, podpora Afričanů v boji s terorismem, v některých těch státech máme i výcvikové mise,“ vysvětlila v Událostech, komentářích.

„Afrika je důležitá nejenom pro Českou republiku, ale pro celou EU. Je to trh 1,4 miliardy obyvatel,“ dodal předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). Ocenil, že se tam Fiala vydal, stejně tak kladně hodnotí i českou koncepci přístupu vůči Africe.

Jaroslav Bžoch (ANO) v debatě zdůraznil ekonomický význam kontinentu, ale i aspekty jako bezpečnost a migrace. Upozornil ale, že českému vládnímu plánu podle něj chybí peníze.

Události, komentáře: Evropský dluh vůči Africe (zdroj: ČT24)