Izrael zaútočil na cíle v Sýrii. Reagoval na vypálení raket

Izraelská armáda oznámila, že v noci na neděli zaútočila na cíle v Sýrii. Stalo se tak poté, co bylo ze syrského území na Izrael vypáleno šest raket, informovala agentura AP. Zato po dnech zvýšeného napětí v jeruzalémské mešitě al-Aksá skončily ranní ramadánové modlitby pokojně. U přilehlé Zdi nářků se mezitím dopoledne shromáždily tisíce Židů u příležitosti pesachového požehnání. Až do západu Slunce vše podle agentury AP proběhlo bez zásadnějších incidentů.

Jeruzalém nejprve reagoval dělostřeleckou palbou, která mířila do oblasti v Sýrii, odkud na izraelské území střely mířily. Následně izraelské stíhačky podnikly nálety, které měly zasáhnout syrskou vojenskou základnu, radarové systémy a dělostřelecká stanoviště. Syrská státní média hlásila exploze v blízkosti metropole Damašku.

Podle izraelské armády „nese Sýrie odpovědnost za všechny aktivity odehrávající se na jejím území“. „Nedovolíme žádné snahy narušit izraelskou suverenitu,“ zdůraznila armáda v prohlášení.

O první trojici raket informoval Izrael ještě v sobotu středoevropského času. Jedna z nich dopadla do oblasti Izraelem okupovaných Golanských výšin, žádné oběti ale nezpůsobila.

Z druhé trojice střel přeletěly izraelskou hranici dvě, jedna byla sestřelena a druhá dopadla na otevřené prostranství, sdělila armáda.

Syrské ministerstvo obrany uvedlo, že některé rakety vypálené v odvetě Izraelem syrská armáda zachytila. Izraelské útoky si nevyžádaly žádné oběti a způsobily jen materiální škody, dodalo ministerstvo.

Islamisté v uplynulém týdnu zasáhli Izrael na několika frontách. Rakety vyletěly z Gazy i z Libanonu. A v noci na neděli také ze Sýrie. Lídr Hamásu mezitím jednal v Libanonu s šéfem hnutí Hizballáh.

K poslednímu útoku na židovský stát se přihlásila palestinská skupina, která má sídlo v Damašku a je věrná syrskému režimu. Podle ní šlo o odvetu za izraelské policejní razie v jeruzalémské mešitě al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu.

Události: Situace na Chrámové hoře (zdroj: ČT24)

Situace na Chrámové hoře

Během posledních dnů byla situace na Chrámové hoře vyostřená. V neděli ráno tam dorazili židovští návštěvníci, ale muslimové, kterým vadí přítomnost Židů na daném místě, zpoza policejního kordonu skandovali „Alláh je velký, Alláh je velký“.

„Oni věří, že tento areál patří jim, že to je jako koláč, ze kterého si každý vezme kousek. My muslimové ale věříme, že to je jen naše, protože odtud prorok Mohamed vstoupil do nebe,“ tvrdí Aúni Basbas, mluvčí islámské nadace Wakf.

Muslimové podezírají Židy, že se tu chtějí modlit, což okrajové proudy judaismu skutečně prosazují. „Doufáme, že povzbudíme co nejvíc Židů, aby sem přišli a modlili se tu, aby svou přítomností zastupovali židovské zájmy na Chrámové hoře,“ prohlásil člen organizace pro židovské modlitby na Chrámové hoře Abraham Truitt.

Část muslimů se v noci na neděli opět opevnila v mešitě al-Aksá a hodlali zopakovat středeční scénář, kdy se tu utkali s izraelskou policií. Záběry z potyček radikálním muslimům pomáhají bičovat emoce proti Židům a Izraeli. Policie ale tentokrát zásah odvolala. Napětí zatím neopadá, ale ani neeskaluje.

U Zdi nářků se konaly sváteční židovské modlitby. „Já cítím silnou ochranu stvořitele světa. Modlím se, aby stejně silnou ochranu poskytl i mým blízkým a celé rodině,“ řekla jedna z věřících, která do Jeruzaléma přijela z Haify. 

„Některá izraelská města zažila demonstrace muslimské menšiny. Situaci vyhrotil i páteční útok v Tel Avivu, jehož pachatelem byl izraelský Arab,“ upozornil zahraniční zpravodaj ČT David Borek a připomněl, že útočník najel autem do lidí na plážové promenádě.