Islámský stát drží ve své poslední baště na východě Sýrie tisíc civilistů

Více než tisícovku civilistů zadržují bojovníci Islámského státu (IS) ve své poslední baště na východě Sýrie a brání jim, aby odešli. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zástupce arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy.

Mustafa Bálí z mediální služby SDF uvedl, že IS uzavřel všechny cesty vedoucí oblastí kolem vesnice Baghúz, kde se bojovníci IS opevnili. Využívají prý podzemní tunely a síť jeskyň. Příslušníci této teroristické organizace, mezi kterými mohou být i vysoce postavení velitelé, se ukrývají mezi civilisty a mohou je použít jako rukojmí, varuje SDF.

Ozbrojenci z Islámského státu, kteří před několika lety ovládli značnou část Sýrie a Iráku, jsou nyní obklíčeni na území o rozloze menší než jeden kilometr čtvereční.

Francie: Kurdové se nesmí stát další obětí

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová v neděli zdůraznila, že syrští Kurdové se na prahu vítězství nad IS nesmějí stát novými oběťmi syrského konfliktu. „Ohlášené americké stažení (ze Sýrie) zamíchalo kartami a vytvořilo nové konfigurace v regionu. Nikdo neví, jaké uspořádání z toho vzejde,“ uvedla ministryně v listu Le Parisien.

„Naší úlohou je udělat vše pro to, aby se bojovníci SDF nestali oběťmi. Naši partneři v terénu toho udělali hodně. Ohromně jim dlužíme,“ zdůraznila v narážce na skutečnost, že kurdští spojenci ze SDF se po americkém stažení mohou ocitnout v přímém ohrožení intervencí Turecka na severovýchodě Sýrie a že důsledky amerického stažení nejsou ani zdaleka vyřešeny. 

Trump: Ať se evropští spojenci postarají o zadržené radikály samozvaného Islámského státu (zdroj: ČT24)

Pentagon žádá spojence, aby vyslali pozorovatele

Americké ministerstvo obrany požádalo své spojence, aby vyslali pozorovatele na severovýchod Sýrie jako záruku bezpečnosti kurdských spojenců. Návrh ale nebyl na páteční schůzce koalice v Mnichově přijat. „Stanovisko mezi členy koalice bylo velice konsenzuální, abychom řekli ne,“ řekl AFP nejmenovaný zdroj z francouzské vlády a kritizoval Washington za politiku „hotových faktů“.

Podle Paříže musí být osud kurdských území v Sýrii součástí politického urovnání, zahrnujícího i Turecko a důležitou roli Ruska.

Francouzská ministryně v tisku nicméně varovala před jakýmkoliv sblížením s Damaškem, kde prezident Bašár Asad za podpory Ruska a Íránu znovu získal kontrolu nad velkou částí Sýrie po osmi letech občanské války. „Zkušenost nás poučila o dvojí tváři syrského režimu: ti, kdo se s ním chtějí sblížit, aby se ochránili, riskují, že přijdou o všechno,“ varovala.

Americký prezident Donald Trump v souvislosti s blížící se porážkou IS v Sýrii v noci na neděli na Twitteru napsal, že „chalífát stojí před zánikem“. Vyzval také evropské spojence USA, aby si vzali zpět přes osm set islamistů, kteří přišli bojovat do Sýrie a Iráku z Evropy a které Američané zadrželi v Sýrii, a aby je postavili před soud. Varoval, že Spojené státy je jinak propustí.