Íránský útok na základny zranil 11 amerických vojáků, oznámil Pentagon

Při raketovém útoku íránské armády na americké základny v Iráku z minulého týdne utrpělo zranění jedenáct Američanů. Většinou šlo o oděrky a příznaky otřesu mozku. Médiím to potvrdily zdroje přímo z Pentagonu. Prezident Donald Trump přitom krátce po úderu tvrdil, že žádný Američan nebyl zraněn.

Íránci vypálili rakety v odvetě za předchozí zabití íránského generála Kásema Solejmáního, kterého americký dron na Trumpův rozkaz usmrtil u letiště v Bagdádu.

Trump v televizním vystoupení po íránském útoku tvrdil, že je „vše v pořádku“. „Žádní Američané nebyli zraněni během útoků z minulé noci ze strany íránského režimu. Nedošlo k úmrtím a škody na našich základnách jsou minimální,“ prohlásil tehdy šéf Bílého domu.

„Žádný příslušník amerických ozbrojených sil nebyl při íránském útoku z 8. ledna na leteckou základnu Ajn al-Asad zabit, několik se však léčilo kvůli příznakům otřesu mozku, které utrpěli během explozí,“ uvedl nyní kapitán Bill Urban, působící jako mluvčí Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

„Ve dnech po útoku byli někteří v rámci preventivních opatřeních přepraveni na vojenskou kliniku v Landstuhlu (poblíž letecké základny Ramstein) v Německu, další byli odeslání do Kuvajtu kvůli dalším vyšetřením,“ dodal.

Ve zničených budovách nyní natáčela americká stanice CNN, jež přinesla záběry samotného úderu spolu se svědectvím vojáků, kteří ho přežili.

Podle letectva jejich životy zachránilo včasné varování a příprava. „Zprávy o balistických střelách začaly přicházet několik hodin před útokem. Od té chvíle jsme usilovně pracovali na tom, jak se chránit. Rozprchli jsme se tak, aby byl mezi lidmi prostor, a snažili jsme se je dostat do zpevněných krytů,“ sdělil velitel amerických sil na základně Ajn al-Asad Tim Garland.

Nebývale silný útok

Američané se stáhli do bunkrů zbudovaných někdejším režimem Saddáma Husajna, jež mají odolat běžným raketám nebo minometům. Íránský útok byl ale mnohem silnější. „Vždy, když dopadla střela, jako by se tyto dveře vklínily dovnitř,“ vzpomíná podplukovnice amerického letectva Staci Colemanová.

Desítky vojáků musely útok přečkat na strážních stanovištích nebo v řídicím centru bezpilotních letadel. „Zahřeje vás u srdce, když zjistíte, že všichni vaši přátelé – vaše zdejší rodina – jsou v pořádku. Zdálo se mi, že to byla celá věčnost, než jsem chlapy zase viděl. Bylo tu hodně objímání a slz,“ říká rotmistr amerického letectva Dane Kvasager.

I týden po útoku platí na základně Ajn al-Asad vysoký stupeň ohrožení. Vojáci si například musejí odnést jídlo z kantýny jinam, aby se zamezilo shlukování velkého množství lidí na jednom místě.