Írán a Spojené státy si vyměnily vězně

Horizont ČT24: Mezi Spojenými státy a Íránem proběhla výměna vězňů (zdroj: ČT24)

Z letiště v katarském hlavním městě Dauhá vzlétlo letadlo s pěti Američany propuštěnými v rámci výměny vězňů mezi Spojenými státy a Íránem, píše agentura Reuters. Podle agentury AFP letoun míří do Washingtonu. Americký prezident Joe Biden poděkoval vládám Kataru, Ománu, Švýcarska a Jižní Koreje za pomoc se zajištěním jejich osvobození. Írán a Spojené státy avizovaly, že si vymění vězně poté, co na účty v Kataru dorazilo zhruba šest miliard dolarů původně zmrazených Teheránu v Jižní Koreji.

V Teheránu podle íránské televizní stanice Press TV mezitím přistáli dva z pěti Íránců, kteří byli propuštěni z věznic ve Spojených státech na základě dlouho připravované dohody o výměně vězňů zprostředkované Katarem. Její součástí bylo také uvolnění zhruba šesti miliard dolarů (138 miliard korun), které byly Íránu na základě sankcí dříve zmrazeny v Jižní Koreji a které nyní dorazily na účty v Kataru.

Americký prezident Biden uvedl, že se „pět nevinných Američanů, kteří byli uvězněni v Íránu, konečně vrací domů“. „Siamak Namazi, Morad Tahbaz, Emad Sharghi a dva občané, kteří si přejí zůstat v anonymitě, se po letech agónie, nejistoty a utrpení brzy shledají se svými blízkými,“ dodal.

„Zvláštní poděkování“ podle Bidenova prohlášení patří katarskému emírovi šajchu Tamimovi bin Hamadovi Sánímu a ománskému sultánovi Hajsámovi bin Tárikovi Saídovi, kteří pomohli dohodu zprostředkovat. Americký prezident zároveň vyzval držitele amerických pasů, aby do Íránu necestovali, protože to není bezpečné, a oznámil nové sankce vůči Íránu v souvislosti s nespravedlivým zadržováním. Terčem sankčních opatření je exprezident Mahmúd Ahmadínežád a íránské ministerstvo pro zpravodajské služby.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že s pěti Američany hovořil poté, co opustili Írán. „Mohu vám říct, že to pro ně i pro mě byl emotivní rozhovor,“ řekl novinářům.

„Jednalo se o čistě humanitární krok… A určitě to může být krok, na jehož základě mohou být v budoucnu podniknuty další humanitární akce,“ řekl íránský prezident Ebráhím Raísí novinářům po svém příjezdu do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání byl první, kdo připustil, že výměna pěti vězněných amerických občanů za pět íránských vězňů držených v USA má nastat již v pondělí. Kanání uvedl, že peníze, které jsou součástí dohody, už dorazily na bankovní účty v Kataru. Tento stát Perského zálivu dohodu zprostředkoval. 

Írán dostane přístup ke svým penězům

Podle zdroje agentury AP uvědomil Katar představitele Íránu i Spojených států, že peníze byly převedeny ze švýcarské banky na účty v Kataru. Šlo o prostředky za sedm miliard dolarů (přes 160 miliard korun), země je ale smí využít jen na humanitární účely.

Mluvčí íránské diplomacie Kanání se k věci vyjádřil během tiskové konference přenášené státní televizí, vysílání však bylo bez vysvětlení přerušeno bezprostředně po jeho komentářích.

„V rámci naší politiky aktivní zahraniční diplomacie byla íránská aktiva, původně zmrazená v Jižní Koreji, naštěstí uvolněna, a dá-li Bůh, budou dnes plně pod kontrolou (íránské) vlády a národa,“ řekl Kanání. Dva z íránských vězňů zůstanou ve Spojených státech, dodal.