Indií hýbou protesty po znásilnění a vraždě lékařky. Doktoři plánují stávku

Horizont ČT24: Indické protesty kvůli znásilnění mladé lékařky (zdroj: ČT24)

Desetitisíce žen v indickém Západním Bengálsku ve středu večer pochodovaly ulicemi na protest proti znásilnění a vraždě lékařky ve státní nemocnici v Kalkatě. Žena usnula po 36hodinové směně v seminární místnosti, kde ji kolegové ráno našli znásilněnou a zavražděnou. V souvislosti se zločinem z minulého týdne byl zatčen dobrovolný pracovník nemocnice, píše server BBC News. Indická lékařská asociace na víkend vyhlásila stávku.

Pochod Reclaim the Night (Získejme zpět noc) byl vyvrcholením téměř týdenních rozsáhlých protestů, které vražda jednatřicetileté ženy vyvolala. Středečního pochodu v Kalkatě se zúčastnily Indky ze všech společenských vrstev. Některé nesly svíčky nebo zapálené pochodně a volaly „chceme spravedlnost“.

„Ženy nemají respekt!“ cituje BBC jednu z demonstrujících studentek. „Naše hodnota je menší než krav a koz. Kdy získáme nezávislost? Jak dlouho budeme muset čekat, abychom mohli pracovat beze strachu? Dalších padesát let?“ táže se dívka.

Podle BBC došlo i na střety s policií a v nemocnici, kde se vražda odehrála, někdo vyplenil pohotovost. Policie použila slzný plyn, aby rozehnala neukázněný dav. Poškozena byla i některá policejní vozidla. Menší protesty se konaly také v mnoha dalších indických městech, jako je Dillí, Hajdarábád, Bombaj a Pune.

Policisté zatkli dobrovolného pracovníka nemocnice s problémovou minulostí. Protestující ale úřady podezírají z nedbalosti. To vyvolalo především zjištění, že na místě činu začala krátce po incidentu rekonstrukce. Případ už převzal federální ústřední úřad pro vyšetřování.

Indická lékařská asociace vyhlásila celostátní 24hodinovou stávku, která začne v sobotu 17. srpna v 6 hodin ráno a potrvá do neděle stejného času. Během stávky zůstanou v provozu pouze pohotovosti a základní služby, které budou řešit akutní případy. Běžné ambulance však budou uzavřeny a plánované operace budou odloženy. Asociace požádala veřejnost o podporu a pochopení, aby se postavila na stranu lékařů, napsal server Hindustan Times.

Pietní akce v Indii po znásilnění a vraždě lékařky
Zdroj: Reuters/Francis Mascarenhas

Znásilnění v autobuse vedlo k trestu smrti

Případ oživil vzpomínky na brutální znásilnění 23leté studentky v autobuse v Dillí. Šestičlenná skupina 16. prosince 2012 vlákala do autobusu mladou ženu a jejího přítele. Dívku pak skoro hodinu v jedoucím vozidle znásilňovala, muže krutě zbila a pak oba nahé vyhodila na silnici.

Vnitřním zraněním, která útočníci způsobili mimo jiné železnou tyčí, studentka po dvou týdnech podlehla v nemocnici v Singapuru.

Čtyři muži byli v roce 2020 v souvislosti s případem popraveni. Nejmladšího z útočníků, jemuž bylo v době činu 17 let, soud pro nezletilé odsoudil k tříletému trestu odnětí svobody. Šlo o maximální možný trest, který vzhledem k věku obžalovaného připouštěl zákon. V roce 2015 byl mladý muž propuštěn na svobodu.

Šestý muž, řidič autobusu a údajný vůdce gangu, byl nalezen v roce 2013 v cele mrtvý. Podle médií patrně spáchal sebevraždu. Případ vyvolal šok v indické společnosti a otřásl i mezinárodní veřejností. V zemi následně propukly celonárodní protesty a rozběhla se intenzivní diskuse o zacházení se ženami v zemi.

V reakci na zločin indický parlament přijal v roce 2013 přísný zákon, který v některých případech umožňuje uložit za znásilnění trest smrti. Podle politologa Jiřího Krejčíka ze Sociologického ústavu Akademie věd České republiky se také zrychlilo soudní řízení s pachateli znásilnění. Následně podle něj došlo ke zvýšení věku sexuální způsobilosti ze 16 na 18 let.

„Některé důležité strukturální reformy stále nebyly v Indii zavedeny. Zůstává zemí, která nekriminalizuje sexuální násilí v manželství,“ dodal Krejčík.

V nejlidnatější zemi světa dochází podle dostupných dat ke znásilnění každých 18 minut. Například v roce 2020 úřady evidovaly přes 28 tisíc případů. Jenže podle expertů je počet několikanásobně vyšší. Mnohá znásilnění ženy nehlásí – ze strachu z pomsty nebo společenské stigmatizace. V roce 2019 bylo sto tisíc dívek a žen uneseno, zhruba třetina z nich s cílem prodat je do manželství, uvádí Reuters.