Indie si drží nezávislou pozici, ke Kremlu se nepřiklání, říká česká velvyslankyně v Dillí

UK: Dillí se ke Kremlu nekloní, říká velvyslankyně v Indii (zdroj: ČT24)

Indie se určitě nepřiklání na stranu Kremlu, stojí stále na své pevné pozici nezávislosti, řekla velvyslankyně Česka v Indii Eliška Žigová v souvislosti s přítomností Indie na plánovaném vojenském cvičení Ruska. Toho se má mimo jiné účastnit Čína, Indonésie či Bělorusko. Velvyslankyně rovněž zmínila, že Indie se chce stát globální velmocí a pomoci jí může i spolupráce s Českem.

„(Indie) Chce být globální mocností, ale zároveň trvá na pozici nezávislosti,“ podotkla ambasadorska Žigová, podle níž by mohla být Indie i prostředníkem v jednání mezi Západem a Moskvou, což je role, o niž usiluje i Turecko. 

„Indie několikrát prohlásila, že ráda bude zprostředkovatelem mezi Ruskem a Západem, případně Ukrajinou a premiér (Nárendra) Módí už hovořil, jak s (Vladimirem) Putinem, tak s prezidentem (Volodymyrem) Zelenským. Čekají na výzvu a rádi se posadí k jednacímu stolu.“

Indie, která letos oslavila 75 let nezávislosti, má podle diplomatky za poslední čtvrtstoletí nejblíže k tomu stát se globální velmocí. „Čína je pro Indii největší výzvou,“ podotkla s odkazem na mnohaletou regionální rivalitu a dodala, že čínsko-indické soupeření vysvětluje i relativně ambivalentní postoj Nového Dillí ke konfliktu na Ukrajině.

„Indie na to kouká s odstupem. Říká: Chápeme, vy Evropani jste zapojeni. U vás je to za rohem. Takových válek my tady máme mnoho, ale Čína, to je jiná výzva,“ dodala s tím, že jde o velkou rivalitu.

Spolupráce Česka a Indie

Významná je z jejího pohledu rovněž spolupráce Česka a Indie. Indie se podle ní snaží stát se velmocí i v ekonomice. „Premiér Módí vyhlásil trend osamostatňování země ve smyslu nových technologií, infrastruktury, zelené revoluce a tyto technologie mohou české firmy nabídnout,“ myslí si velvyslankyně.

Dodala, že Česko je v zemi historicky dobře známo. V této souvislosti zmínila předválečné období spojené s obuvníkem Tomášem Baťou a také 50. léta a pomoc tehdejšího Československa Indii.

Země se podle ní nyní snaží i o určitou celospolečenskou modernizaci. „Samozřejmě to není lehká cesta, protože je to opravdu obrovská země, takže od nejmodernějších start-upů a Silicon Valley se dostanete do džungle. Jde o velkou výzvu, protože země má spoustu problémů,“ dodala.