Hongkong vyřadil dvanáct opozičních kandidátů z voleb, včetně známého aktivisty Wonga

Hongkongské úřady vyřadily z nadcházejících zářijových parlamentních voleb 12 opozičních kandidátů, informovala agentura Reuters. Podle ní je mezi vyřazenými i známý představitel tamního prodemokratického hnutí Joshua Wong. Úřady také oznámily, že na základě nového bezpečnostního zákona zatkly kvůli „podněcování k separatismu“ čtyři studenty.

Důvodem vyřazení uchazečů z řad opozice bylo „prosazování práva na sebeurčení Hongkongu, žádost o intervenci zahraničních vlád či protesty proti novému bezpečnostnímu zákonu“, uvedla tamní vláda.

Zároveň odmítla, že by znemožnění kandidatury některých významných představitelů opozice znamenalo „politickou cenzuru, omezování svobody slova nebo zbavení práva kandidovat ve volbách, jak tvrdily některé hlasy“.

Ve volbách plánovaných v Hongkongu na 6. září bude ve hře polovina ze 70 parlamentních křesel, která jsou přímo volená. O obsazení zbylých míst rozhodují místní zájmové skupiny, které jsou většinou nakloněny užší spolupráci s pevninskou Čínou.

„Právě jsem byl vyloučen jako kandidát z parlamentních voleb, přestože jsem patřil k největším vítězům demokratických primárek. Peking dává najevo naprosté pohrdání vůlí hongkongského lidu,“ uvedl v reakci na své vyřazení z hlasování Joshua Wong. Hongkongské orgány znemožnily jeho kandidaturu už v místních volbách, které se konaly loni v listopadu. Prodemokratický tábor nakonec v hlasování jasně zvítězil.

Mezi další vyřazené kandidáty patří významná prodemokratická aktivistka Tiffany Yuenová z rozpuštěné politické strany Demosisto, jejímž čelným členem byl i Wong. Dále je mezi nimi i poslanec Dennis Kwok a tři další členové jeho prodemokratické Občanské strany.

Čtyři zatčení podle nového zákona

Úřady také oznámily zatčení čtyř mladých lidí na základě nového bezpečnostního zákona, který po schválení stálým výborem čínského parlamentu začal platit v Hongkongu 30. června.

Čtveřice studentů ve věku od 16 do 21 let, kteří byli zadrženi ve středu, podle úřadů na internetu oznámila založení organizace usilující o nezávislost Hongkongu. Čelí obvinění z „podněcování k separatismu“.

Kontroverzní právní úprava definuje čtyři trestné činy, jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Občané Hongkongu zatčení na základě tohoto zákona mohou být souzeni také v pevninské Číně.

Podle kritiků je nový čínský bezpečnostní zákon porušením zásady „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když správu nad Hongkongem přebírala v roce 1997 od Velké Británie. Princip garantuje místním obyvatelům řadu svobod, včetně nezávislého soudnictví. První obvinění podle nového zákona padlo 3. července.