Útočník zabil na hranici u Jordánska tři Izraelce, Hizballáh vystřelil desítky raket

Tři izraelští civilisté zemřeli při střeleckém útoku na hranici mezi okupovaným Západním břehem Jordánu a Jordánskem, v blízkosti hraničního přechodu Allenbyho most, uvedla izraelská armáda. Libanonské teroristické hnutí Hizballáh zaútočilo v noci na neděli raketami na izraelské příhraniční oblasti, armáda židovského státu odpověděla údery na vojenské objekty Hizballáhu. Desítky raket vypálených z Libanonu zasáhly izraelské pohraniční město Kirjat Šmona, informoval server Times of Israel (ToI).

Podle izraelské armády útočník přijel k Allenbyho mostu z Jordánska v nákladním autě, vystoupil a zahájil palbu. „Terorista byl bezpečnostními silami eliminován, tři izraelští civilisté byli v důsledku útoku prohlášeni za mrtvé,“ uvedla izraelská armáda. Později upřesnila, že útočník byl zastřelen.

Podle prohlášení izraelské záchranné služby podlehli následkům zranění tři muži ve věku kolem padesáti let. Izrael po incidentu uzavřel své pozemní hraniční přechody s jordánským královstvím. Ammán už předtím v reakci na útok uzavřel hraniční přechod Allenbyho most (v Jordánsku známý jako Most krále Husajna) a oznámil, že střelbu bude vyšetřovat.

Střelba se odehrála v zóně pro přepravu zboží pod izraelskou kontrolou, kde kamiony vykládají svůj náklad dovezený z Jordánska. Hraniční přechod využívají Palestinci, Izraelci i zahraniční turisté. Jde o první útok svého druhu na izraelsko-jordánské hranici od teroristického útoku Hamásu na Izrael z loňského 7. října.

Hizballáh zaútočil na severní Izrael

Hizballáh se mezitím přihlásil k dalším raketovým úderům na severní Izrael. Libanonské hnutí vypálilo desítky střel. Izraelci uvádějí, že většina byla zachycena protivzdušnou obranou, nicméně některé dopadly na Kirjat Šmonu. Jedna raketa přímo zasáhla budovu a další chodník, přičemž obě způsobily rozsáhlé škody.

Kolem 05:30 místního času (04:30 SELČ) bylo z Libanonu vypáleno dalších třicet raket, které podle izraelské armády byly částečně zneškodněny a zbytek zasáhl otevřená prostranství.

Izraelská armáda podle agentury AFP potvrdila, že podnikla údery na vojenské budovy hnutí Hizballáh v jižním Libanonu.

Intenzita bojů mezi libanonským šíitským hnutím Hizballáh a Izraelem neustále roste a na obou stranách libanonsko-izraelské hranice se kvůli nim stěhují desítky tisíc lidí. Konflikt vypukl poté, co palestinské teroristické hnutí Hamás 7. října loňského roku zaútočilo na izraelské území, zabilo na dvanáct set lidí a odvlekli do Pásma Gazy 251 rukojmí.

Přes sto rukojmí propustili při týdenním příměří koncem listopadu, osm jich osvobodila izraelská armáda a necelé čtyři desítky přivezla armáda do Izraele mrtvých. Nyní podle armády zůstává v Pásmu Gazy kolem stovky rukojmí, z nichž je však nejméně 33 po smrti.

Izraelská odveta si v Pásmu Gazy podle nedělního prohlášení úřadů spravovaných Hamásem vyžádala životy nejméně 40 972 lidí, dalších více než 94 761 jich utrpělo zranění. Velká část Gazy byla od října zničena a drtivá většina zdejších 2,3 milionu obyvatel přežívá ve velmi těžkých podmínkách mimo své domovy.