Havárie lodi v Ugandě si vyžádala nejméně 29 mrtvých

Nejméně 29 lidí zahynulo v sobotu při lodní nehodě na Viktoriině jezeře v Ugandě. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ugandskou policii, která původně hovořila o nejméně deseti mrtvých. „Loď byla přeplněná a bylo špatné počasí,“ řekl policejní mluvčí, podle něhož na palubě bylo 84 lidí.

Výletní loď se potopila nedaleko metropole Kampaly. „Náš záchranný tým je stále na místě a snaží se zachránit každého, koho dokážeme najít,“ uvedl v neděli policejní mluvčí.

Na lodi hosté slavili, pili, tančili a poslouchali hudbu. Trajekt se ponořil kousek od břehu od Mutimu v okrese Mukono, poblíž hlavního města. Příčinou neštěstí je podle všeho špatné počasí a přetížení lodi.

„Očekáváme, že počet cestujících přesahuje kapacitu lodi, byla přetížená a bohužel pasažéři byli opilí,“ řekl Asuman Mugenyi, ředitel operace ugandské policie.

Lodní neštěstí na velkých východoafrických jezerech, včetně Viktoriina jezera obklopeného Tanzanií, Keňou a Ugandou, jsou častá. V září zahynulo při nehodě tanzanského trajektu více než 200 lidí. Podle úřadů byl tehdy trajekt nebezpečně přetížen.