Gromyko nebo Děrevjanko. Japonsku se nelíbí pojmenování Kuril po sovětských činitelích

Japonsko předložilo oficiální protest proti rozhodnutí Ruska pojmenovat některé z Kurilských ostrovů po bývalých sovětských generálech a politicích. Jižní část souostroví, kterou Moskva anektovala po druhé světové válce, je předmětem vleklého sporu mezi oběma zeměmi. Podle nového výnosu ruské vlády má jeden z ostrovů nést jméno generála Kuzmy Děrevjanka, jenž v roce 1945 přijal kapitulaci Japonska.

„Pojmenování ostrovů je v rozporu s postojem naší země a je nesmírně politováníhodné. Japonsko podalo diplomatickou cestou v pondělí protest,“ uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Dodal nicméně, že krok Moskvy nenaruší pokračující jednání mezi Japonskem a Ruskem o Kurilských ostrovech.

Ruská agentura TASS v sobotu informovala, že pět neobydlených ostrovů souostroví bylo pojmenováno po bývalých sovětských generálech a dalších osobnostech. Výnos podle agentury podepsal ruský premiér Dmitrij Medvěděv. 

Kromě Děrevjanka ponesou ostrovy na základě zmíněného výnosu jména dlouholetého sovětského ministra zahraničí Andreje Gromyka, generála Alexeje Gněčka, který velel sovětské operaci vedoucí k zabrání Kuril, a údajně první kapitánky zaoceánské obchodní lodi na světě Anny Ščetininové. Sovětské činitele doplní jméno bývalého ruského gubernátora Sachalinu Igora Farchutdinova.  

Kurilské souostroví se nachází na Dálném východě mezi Kamčatským poloostrovem a japonským ostrovem Hokkaidó. Jeho jižní část je předmětem letitého sporu Ruska s Japonskem. Moskva ji anektovala po druhé světové válce a Tokio ji považuje za součást svého území. Navzdory občasným pokusům o smír se od války spor nepohnul z místa a brání podpisu mírové smlouvy mezi oběma zeměmi.