Gazprom zdůvodnil omezení dodávek plynu do Evropy vyšší mocí. Zasáhlo to německé firmy Uniper a RWE

Ruská plynárenská společnost Gazprom vyhlásila stav vyšší moci na dodávky zemního plynu do Evropy německé firmě Uniper. To by znamenalo, že se Gazprom snaží vyvázat z odpovědnosti za neplnění závazků vůči Uniperu. Německý podnik ale sdělil, že oznámení Gazpromu neuznává, protože má retroaktivní účinnost, a to od 14. června. Později uvedla i další německá firma RWE - největší dovozce ruského plynu do Německa - že dostala stejné oznámení. EU kvůli potížím s ruským plynem hledá jiné zdroje, nově podepsala s Ázerbájdžánem smlouvu o zdvojnásobení dodávek.

Gazprom v oznámení uvedl, že nemůže plnit své závazky kvůli mimořádným okolnostem, nad nimiž nemá kontrolu. Datum vyhlášení vyšší moci se zhruba kryje se začátkem omezování kapacity Nord Streamu 1 na současných zhruba čtyřicet procent původního stavu. K nejnovějším informacím se ruská firma zatím nevyjádřila. 

Dopis Gazpromu určený Uniperu  je podle agentury Reuters datovaný 14. července, ale účinnost oznámení je od 14. června. Může ruskou firmu chránit před kompenzacemi za nedodání suroviny v termínu stanoveném smlouvou.

„Prosím, pochopte, že nemůžeme komentovat detaily ani náš právní názor,“ uvedla v prohlášení RWE, která vlastní zásobníky plynu i v České republice. Uniper sdělil, že oznámení Gazpromu neuznává, protože má retroaktivní účinnost, a to od 14. června.

Co se stane s dodávkami po 21. červenci?

Plynovod Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, nyní prochází pravidelnou údržbou. Trvat by měla do 21. července. Zejména v Německu se ale objevují obavy, že Gazprom provoz plynovodu po odstávce neobnoví.

Uniper nedávno požádala z finančních důvodů německou vládu o pomoc. Hlavním akcionářem je finská společnost Fortum. Vláda v Berlíně už uvedla, že nenechá klíčové společnosti padnout.

Těžká zima

Mezinárodní agentura pro energii podle listu Financial Times krátce po zprávě varovala, že Evropa musí spotřebu plynu okamžitě snížit. Zmínila omezení klimatizace a prodej plynu průmyslovým odběratelům v aukcích, jinak podle ní hrozí, že v zimě bude surovina na příděl.

Šéf IEA Fatih Birol vyzval evropské vlády, aby „využily každý den“ a v dalších třech měsících naplnily zásobníky. „Poslední kroky Ruska k většímu omezení dodávek zemního plynu spolu s dalším narušením dodávek jsou pro Evropskou unii nejvyšší pohotovostí,“ uvedl Birol. Vyšší ceny podle něj sice už zčásti poptávku omezily, ale „Evropa musí před těžkou zimou přijmout další výrazná opatření“.

Poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík se domnívá, že oznámení Gazpromu může být předzvěstí úplného zastavení dodávek plynu do Evropy. 

Gazprom vyhlásil stav vyšší moci na plyn do EU (zdroj: ČT24)

Unie chce vyšší dodávky z Ázerbájdžánu

EU kvůli napjatým vztahům s Ruskem po jeho invazi na Ukrajinu hledá nové zdroje. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pondělí v Baku podepsala memorandum o porozumění, které předpokládá, že Ázerbájdžán zdvojnásobí dodávky plynu do Evropské unie. Do roku 2027 by tak odtud mělo do Unie ročně směřovat nejméně 20 miliard metrů krychlových plynu.

„Dnes tímto novým memorandem o porozumění otevíráme novou kapitolu naší energetické spolupráce s Ázerbájdžánem, klíčovým partnerem v našem úsilí o odklon od ruských fosilních paliv,“ uvedla von der Leyenová. Země už dodávky zemního plynu do EU zvyšuje z loňských 8,1 miliardy metrů krychlových na očekávaných 12 metrů krychlových letos, uvedla komise.