Francouzští zemědělci zahájili blokádu Paříže, v akci jsou stovky traktorů

Horizont ČT24: Protesty francouzských zemědělců (zdroj: ČT24)

Francouzští zemědělci v pondělí odpoledne odstartovali časově neomezenou blokádu hlavních silničních tahů vedoucích do Paříže, kterou se chtějí domoci splnění dalších požadavků v sílícím sporu s vládou. Podle agentury AP farmáři pomocí traktorů a žoků slámy obklíčili metropoli a hodlají pokračovat i v úterý. Resort vnitra se snaží zabránit vjezdu zemědělských strojů do velkých měst a plánuje nasadit 15 tisíc policistů. Prezident Emmanuel Marcon se kvůli situaci mimořádně sešel s ministry. Ve čtvrtek o ní bude jednat i s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Podle webu listu Le Monde se do protestní akce zapojí na osm set traktorů, které mají blokovat osm příjezdových tras do Paříže ze všech směrů. „Blokády kolem Paříže zahrnují tisícovku zemědělců a něco málo přes 500 strojů,“ řekl agentuře AFP policejní zdroj, podle něhož je zřejmý cíl protestujících „vydržet až do pátku“. V celé Francii podle něj bylo mobilizováno téměř 10 tisíc zemědělců s „téměř pěti tisíci stroji“.

Francouzští farmáři protestují od minulého týdne a neuklidnily je ani ústupky, které ohlásil v pátek premiér Gabriel Attal. Tamní vláda se například vzdala plánu na zvýšení daně na naftu pro zemědělské účely. „Další opatření na pomoc farmářům bude vláda pravděpodobně oznamovat od úterý,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí vlády Prisca Thevenotová.

Attal uznal, že není správné, aby bylo francouzským zemědělcům na základě ekologických předpisů zakázáno používat určité produkty, které mají sousední země, jako je například Itálie. Společně s ministry ho na pondělní večer pozvaly podle agentury AFP dvě hlavní zemědělské odborové organizace v zemi – FNSEA a Mladí zemědělci – na schůzku.

Setkání Macrona s von der Leyenovou

Macron bude ve čtvrtek o aktuální krizi a unijních opatřeních na podporu farmářů jednat v Bruselu s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, což potvrdil i Elysejský palác.

Jednání, které se uskuteční na okraj mimořádného summitu EU k unijnímu rozpočtu, se bude týkat hlavně vyjednávané obchodní dohody mezi EU a jihoamerickým blokem Mercosur, vyčleňování půdy na úhor a o dovozu zemědělských produktů do Unie z Ukrajiny. Macron podle svého kabinetu trvá na tom, že uzavřít dohodu s Mercosurem je v dané situaci nemožné.

Šéfové hlavních zemědělských svazů tvrdí, že dosavadní vládní kroky nejsou ani zdaleka dostačující. Chtějí například rovné podmínky pro levné produkty dovážené z Ukrajiny či zemí jihoamerického bloku Mercosur.

Pondělní akci organizují místní skupiny velkých zemědělských svazů FNSEA a Mladí zemědělci z Paříže a okolí. Podle AFP byly mezi prvními zablokovanými tahy úsek dálnice A13 asi šedesát kilometrů severozápadně od metropole a dálnice A4 třicet kilometrů východně od Paříže.

Načítání...

Mladí zemědělci: Nepřipustíme žádný exces

„Obležení Paříže je symbolická akce odkazující na vojenskou operaci. Všechno je do detailu zorganizované, nepřipustíme žádný exces,“ prohlásil podle Le Monde šéf organizace Mladých zemědělců z metropolitního regionu Ile-de-France Clément Torpier. Dodal, že zatímco začátek akce je přesně stanoven, u konce tomu tak není. Zemědělci chtějí podle něj udržet blokádu do chvíle, než vláda přistoupí na jejich požadavky.

„Potřebujeme odpovědi,“ řekla serveru france24.com Karine Ducová, farmářka z oblasti Lot-et-Garonne na jihu země v momentu, kdy se s transparentem „Neumřeme v tichosti“ připojila ke konvoji traktorů mířících do Paříže. „Toto je poslední bitva o zemědělství. Je to otázka přežití,“ dodala Ducová.

Ministr vnitra Gérald Darmanin v neděli prohlásil, že policie bude proti zemědělcům postupovat mírně a zasáhne jen při ohrožení života či ničení majetku. K tomu se řadí i útoky na zahraniční kamiony včetně českých, kvůli nimž s francouzskými představiteli minulý týden hovořil český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Policie chce také zabránit blokádě cest na pařížská letiště či významný trh v Rungis, odkud putují potraviny téměř na všechny pařížské trhy. „Policie a četníci mají rozkaz zabránit jakémukoli vpádu do samotné Paříže,“ upozornil Darmanin.

Vláda potřebuje farmáře a chovatele upokojit mimo jiné i proto, že díky jejich protestům sbírají před volbami do Evropského parlamentu snadné politické body francouzští nacionalisté. „Je potřeba umožnit zemědělcům, aby měli slušný příjem a mohli žít. Nepožadují nic jiného než ukončení volného obchodu. Staví je totiž do konkurence s výrobky, které nepodléhají stejným standardům,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu Národního sdružení Marine Le Penová.

Protestuje se také v Belgii, Německu či Nizozemsku

V sousední Belgii farmáři zesílili vlastní protestní kampaň a v neděli zablokovali klíčovou dálnici, protože i oni požadují lepší podmínky. Desítky traktorů zastavily provoz na dálnici E42 severně od Namuru na jihu země.

Stížnosti belgických zemědělců jsou podobné jako u francouzských kolegů. „Stalo se nemožným vydělat si slušnou mzdu,“ konstatoval Pierre d'Hulst, mluvčí federace mladých farmářů FJA, která dopravní blokádu zorganizovala.

V posledních týdnech se podobné protesty zemědělců vyrojily také v Německu, Polsku, Rumunsku a Nizozemsku.