Fico do čela slovenské diplomacie? Podle médií by mohl nahradit Lajčáka

Fico zřejmě chystá návrat, chce být šéfem slovenské diplomacie (zdroj: ČT24)

Předseda nejsilnější slovenské vládní strany Smer Robert Fico by se mohl v nejbližší době stát ministrem zahraničí. Podle listu Denník N se o této možnosti už několik týdnů uvnitř Smeru hovoří. Současný šéf diplomacie Miroslav Lajčák tento týden pohrozil demisí, pokud Slovensko nepřijme mezinárodní pakt o migraci. Fico v březnu  rezignoval na premiérskou funkci kvůli politické krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Informaci, že by mohl Robert Fico v případě odchodu Miroslava Lajčáka nastoupit do čela ministerstva zahraničí, potvrdilo Denníku N několik členů Smeru. „O možnosti dokončit volební období na tomto postu Fico a jeho spolupracovníci hovořili ještě předtím, než Lajčák kvůli odporu Smeru k migračnímu paktu OSN pohrozil demisí,“ píše list.

Fico skončil ve funkci premiéra před tři čtvrtě rokem po mohutných protivládních demonstracích a jeho popularita klesá, přesto má nové ambice. „Je to další z důkazů, že není schopný nesedět na nějaké židli, která je významná, nemít svou kancelář a nemít svůj velmi silný vliv, přímý,“ komentuje politolog a sociolog Michal Vašečka.

Ficova strana za svým šéfem stojí. „Pro voliče Smeru je Robert Fico dál důvěryhodný politik, v elektorátě Smeru má v podstatě stoprocentní důvěru,“ upozornil analytik Focusu Martin Slosiarik.

Slovensko navzdory Lajčákovi zřejmě migrační pakt nepřijme

Zahraniční výbor slovenského parlamentu tento týden doporučil, aby poslanci přijali usnesení, kterým požádají vládu o odstoupení Slovenska z procedury přijímání migračního paktu. Lajčák přitom před výborem prohlásil, že je připraven ze své funkce odejít, pokud Slovensko pakt nepřijme.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Mám jistou vizi Slovenské republiky. A takovou Slovenskou republiku chci také prezentovat v zahraničí. Pokud si zvolí cestu xenofobie, netolerance, musí si najít jiného ministra zahraničních věcí,“ řekl Lajčák po jednání na výboru.

Později dodal, že mnohem důležitější než jakákoli funkce je pro něj jeho vlastní lidská a profesionální integrita. Dodal, že nepochybně nemůže zůstat ministrem, pokud mu nedůvěřuje nejsilnější vládní strana Smer, jež ho do funkce navrhla.

Miroslav Lajčák se jako předseda 72. zasedání Valného shromáždění OSN na znění paktu velkou měrou podílel. Odmítá vyjádření kritiků dokumentu, že stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací. Vymezení definice dovolené a nepovolené migrace patří podle něj do kompetence národních států.

Výhradami k paktu se netají řada představitelů Smeru, včetně premiéra Petera Pellegriniho. Robert Fico dokument odmítá úplně.

Od migračního paktu OSN v uplynulých měsících již odstoupilo několik zemí. Minulý týden účast na paktu odmítla česká vláda.

Lajčák by nyní prezidentské volby vyhrál, kandidovat ale nechce

Podle listopadového průzkumu agentury Focus si nejvíc Slováků přeje právě Miroslava Lajčáka jako nového prezidenta země. Lajčák však dosud kandidaturu odmítal s tvrzením, že se chce věnovat zahraniční politice. Slováci budou volit novou hlavu státu příští rok na jaře. Současný prezident Andrej Kiska funkci obhajovat nebude.