Festival v Bratislavě volá po rovných právech pro LGBT+. Účastníci akce Hrdí na rodinu to odmítají

Události: Dúhový pride (zdroj: ČT24)

Dav lidí přišel do centra Bratislavy na festival Dúhový pride, jehož cílem je vyjádřit podporu komunitě LGBT+. U příležitosti konání akce se obyvatel jiné než heterosexuální orientace, kteří v zemi například nemohou uzavírat registrovaná partnerství, zastali diplomaté i prezidentka Zuzana Čaputová. Konzervativní občanští aktivisté zase na jiné místo ve slovenské metropoli svolali průvod za tradiční rodinu.

Cílem letošního 13. ročníku Dúhového pridu je mimo jiné zvýšit povědomí o komunitě LGBT+. Podle jeho organizátorů z loňského průzkumu veřejného mínění vyplývá, že 53 procent lidí na Slovensku osobně nezná žádného gaye nebo lesbu. Jednou z tváří festivalu se stala Radka Trokšiarová, která loni přežila střelbu u bratislavského gay baru Tepláreň, kde útočník zastřelil dva lidi a později zbraň obrátil proti sobě. Střelbu policie označila za terorismus.

„Nikomu nevadíme, ale jen v případě, že nejsme viditelní. Jsme v první řadě lidé, kteří chtějí ve svém životě lásku, a nikoliv utrpění, chtějí žít, a nikoliv přežívat,“ řekla z pódia Trokšiarová.

Dúhový pride se letos vrátil na náměstí u sídla slovenské vlády. Účastníci akce si přinesli například duhové vlajky, které jsou symbolem sexuálních a genderových menšin. Na pódiu zase po poledni vystoupili umělci a pak se dav vydal na průvod ulicemi Bratislavy. Následně program pokračoval kromě jiného shromážděním.

Široká podpora

Komunitu LGBT+ u příležitosti Dúhového pridu podpořila prezidentka Čaputová. „Hovořit o respektu k lidem, kteří se ničím neprovinili, jen jsou odlišní, je pro mě jako vysvětlovat, proč je potřeba dýchat. Ale chápu, že ne všichni to vnímají stejně,“ napsala.

Podporu komunitě LGBT+ vyjádřily v proslovech na festivalu také ministryně kultury a spravedlnosti v úřednické vládě premiéra ekonoma Ľudovíta Ódora. „Pride považuji za apel na naši společnost, ale zejména na naše představitele. Vy se domáháte jen tří základních práv, která uznávají všechny země Evropské unie. Je to právo na stejné zacházení, na rodinný život a na respektování soukromého života,“ řekla ministryně spravedlnosti a bývalá veřejná ochránkyně práv Jana Dubovcová.

Zastupitelské úřady a další instituce uvedly, že stojí při komunitě LGBT+, která na Slovensku usiluje o dosažení úplné rovnoprávnosti a která zápasí tváří v tvář s netolerantností. „Minulý rok byl smutným mementem toho, jak jednoduše mohou nenávistná slova vést k nenávistným skutkům. Když se terčem stane jedna skupina lidí, všichni lidé v zranitelných situacích jsou v menším bezpečí. Dvojnásobná vražda před Teplárnou ukázala, že diskriminace a násilí kráčejí ruku v ruce,“ napsaly v prohlášení.

Partnerství

Slovensko na rozdíl například od Česka dosud nezavedlo možnost registrovaných partnerství párů stejného pohlaví. Z necelé desítky stran a koalic, které mají šanci dostat se v zářijových předčasných parlamentních volbách do slovenské sněmovny, jen dvě strany otevřeně prosazují posílení práv lidí z komunity LGBT+.

Jedna z nich, liberální strana Svoboda a Solidarita, po loňském útoku u gay baru neuspěla v parlamentu s návrhem na zavedení partnerských svazků do právního řádu země. Tehdejší vláda pak připravila vlastní návrh na řešení některých otázek praktického života partnerů, kteří neuzavřeli sňatek. Nynější úřednický kabinet ale předlohu jako nedostatečnou z jednání sněmovny stáhl. Tento návrh předtím kritizovaly také některé nevládní organizace.

Konzervativní aktivisté svolali na odpoledne na jiné místo v Bratislavě průvod Hrdí na rodinu. Organizátoři letošního 11. ročníku této akce, která propaguje rodinu založenou na manželství muže a ženy a odmítá jiné modely jako nemravné a ohrožující, tentokráte zvolili slogan Manželství chrání děti. Tento průvod se na Slovensku už v minulosti opakovaně konal ve stejný den jako Dúhový pride.

Stejnopohlavní soužití v Evropě
Zdroj: Wikimedia Commons