Exploze poškodila dům nedaleko českého velvyslanectví v Moskvě

Exploze kyslíkové tlakové nádoby ve čtvrtek poškodila dům v centru Moskvy, který se nachází v bezprostřední blízkosti českého a slovenského velvyslanectví. Výbuch si vyžádal několik zraněných, uvedla ruská média s odvoláním na záchranáře. Podle mluvčího ambasády ČR jsou všichni pracovníci úřadu v pořádku.

Záchranáři zprvu pátrali po desítce pohřešovaných osob, ale všichni o sobě dali brzo vědět, uvedla televize Rossija 24.

Exploze, která podle TASS nastala při opravě bojleru, poškodila desáté patro budovy stojící naproti velvyslanectví Slovenské republiky a vzdálené asi 150 metrů od české ambasády. „S velvyslanectvím je vše v pořádku, všichni pracovníci jsou v pořádku, budova nijak neutrpěla,“ ujistila slovenská ambasáda podle TASS.

Požár, který výbuch způsobil, se podařilo uhasit, statika budovy údajně ohrožena nebyla. Doprava v okolí poškozeného domu byla uzavřena. Mluvčí českého velvyslanectví Jan Jindřich ČTK sdělil, že všichni pracovníci úřadu i jejich rodinní příslušníci jsou v pořádku.

Moskevští hasiči později upřesnili, že uhasili požár, který zachvátil plochu pěti metrů čtverečních. Exploze vyrazila okna na celém podlaží. Podle médií ošetřit potřebovaly dvě kolemjdoucí, třináctiletá dívka, která utrpěla řeznou ránu na ruce od roztříštěného skla, jakož i čtyřicetiletá žena, která ji provázela. Padající sklo a další trosky poškodily také 12 aut zaparkovaných před budovou; v těchto autech lehká zranění utrpěli další tři lidé.