EU musí pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila von der Leyenová

Evropská unie (EU) by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová ve svém úterním vystoupení před europoslanci ve Štrasburku. EU se podle ní také jednoznačně vymezí vůči Číně v případě, že by Peking pomocí síly jakkoli změnil stávající situaci Tchaj-wanu. Podle šéfky unijní exekutivy ale není žádoucí, aby se EU odvrátila od Číny jako partnera v ekonomice a vědě.

Evropský parlament v úterý debatuje o potřebě formulování jednotné strategie ve vztazích unijního bloku s Pekingem. Za stav lidských práv Čínu v Evropském parlamentu kritizoval šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který prohlásil, že Čína podřizuje lidská práva ekonomickému rozvoji.

„Jednoznačně se postavíme vůči jakékoli změně statu quo Tchaj-wanu pomocí síly,“ upozornila von der Leyenová s tím, že působení Pekingu ve Východočínském moři má vliv na evropské partnery a jejich zájmy. Borrell v této souvislosti upozornil, že podpora Tchaj-wanu je pro Evropu důležitá nejen z morálního, ale také strategického hlediska, protože tchajwanský průliv je zásadní z hlediska mezinárodního obchodu.

Ve svém projevu k europoslancům také šéfka EK hovořila o tom, že unijní blok by měl odstranit ekonomickou závislost na Číně, posílit spolupráci s jinými partnery a zajistit odolnost v dodavatelských řetězcích. Doplnila, že Komise v následujících měsících předloží unijní strategii v ekonomické bezpečnosti. Borrell prohlásil, že Čína má v ekonomice nad EU převahu a je konkurentem v oblasti sofistikovaných technologií.