Dým z požárů zahalil řeckou oblohu. Hoří u Athén a hranic s Tureckem

Hasiči v Řecku dále bojují s desítkami požárů, kritická situace je u města Alexandrupoli na severovýchodě země, dým tam zvýšil počet prachových částic v ovzduší. Už pátý den hoří v lesích národního parku Dadia u hranic s Tureckem. Do země ve středu z Česka přiletěl vrtulník a ve čtvrtek ráno se očekává i příjezd pozemní části hasičské mise. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis poděkoval Česku a dalším evropským zemím, které vyslaly pomoc.

Řečtí hasiči ve středu večer uvedli, že jejich jednotky za uplynulých 24 hodin zasahovaly u 99 požárů lesů a polí. Situaci komplikují vysoké teploty, sucho a silný vítr. Extrémní riziko požárů je na čtvrtek hlášeno v okolí Atén i dalších regionech. „Zůstáváme v pohotovosti a nepřetržitě bojujeme na všech frontách,“ uvedl mluvčí hasičů Jannis Artopios. Úřady vydaly v posledních dnech desítky nařízení k evakuaci. Od pátku vypuklo v Řecku přes tři sta požárů, uvedl ministr pro civilní ochranu Vasilis Kikilias.

Kouř a popel v ovzduší zahalil Athény, ale i další oblasti. Koncentrace prachových částic v Alexandrupoli byla v úterý naměřena desetkrát vyšší, než stanoví limit. Satelitní snímek odvysílaný státní televizí ukázal, že kouř z požárů v oblasti Evros se přes celou zemi rozšířil na Jónské ostrovy na severozápadě, nedaleko Itálie.

U Atén se hasičům zatím nepodařilo zabránit dalšímu šíření lesního požáru, který se tak dostal i do národního parku Parnitha, jenž je oblíbenou rekreační oblastí pro obyvatele metropole. Šíření požáru napomáhá silný vítr. Evakuováno bylo 150 obyvatel ze tří domů pro seniory a také sedm set lidí ze střediska pro migranty Amygdaleza, vyklízí se i blízká policejní škola, informovala stanice ERT. Uhasit se zatím nepodařilo ani požár v Aspropyrgosu, což je průmyslové předměstí Atén. Hoří tam skladovací haly a skládky.

Do země míří hasiči ze zahraničí, z Česka vyjel šedesátičlenný tým

Kritická je dále i situace na severovýchodě země, kde k hranicím s Tureckem postupuje požár v národním parku Dadia, kde se v úterý našlo 18 spálených těl, která patřila zřejmě migrantům. Naopak směrem na západ se šíří plameny u přístavního města Alexandrupoli a ohrožují město Komotini. Preventivně se v Alexandrupoli evakuovala SOS dětská vesnička. Nemocnice evakuovaná v pondělí mohla obnovit svůj provoz.

Ve středním Řecku požár obklopil areál kláštera Osios Lukas, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle deníku Kathimerini na místě zasahuje mnoho hasičských jednotek, aby uchránily klášter založený v 10. století před „naprostou destrukcí“.

Události: Řecko dále sužují lesní požáry (zdroj: ČT)

Tým šesti desítek českých hasičů a záchranářů míří právě do oblasti Alexandrupoli. Na místo plánuje dorazit ve čtvrtek ráno. V zemi je už vrtulník Black Hawk ze základny v Přerově. Český vrtulník by podle hasičů mohl ze základny nedaleko Atén začít pomáhat s hašením od čtvrtečního rána.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve středu poděkoval České republice a dalším evropským zemím, které vyslaly do země pomoc pro hašení požárů.

Řecká krajina je po tisíciletích lidského vlivu k požárům náchylná

Jen v úterý hasiči v Řecku zaznamenali pětašedesát nových požárů. Podle Jiřího Nováka z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti jsou ve Středomoří lesní požáry poměrně běžné, podobu krajiny totiž dlouhodobě ovlivňují lidé. „Na rozdíl od našich krajin, kde to jsou stovky let, to tam jsou tisíce let,“ řekl.

„Z tohoto pohledu není výjimečná situace, že tam vznikají požáry. Otázkou je, kolik jich je a kolik ohnisek vzniklo,“ objasnil. Významným faktorem je dle něj hustota osídlení, příčinou většiny lesních požárů je působení lidí. „Co se týče krajiny, kde je méně osídlení – ekosystémy by si měly s ohněm poradit. Ne tím, že by se požár přirozeně zastavil, spíš jde o obnovu,“ uvedl.

Pokud požár proběhl rychle a shořela jen povrchová vegetace, ale nebyly zasaženy koruny stromů, dojde prý k obnově velice rychle. „Na druhou stranu požáry, kdy je totálně zlikvidovaná celá vegetace včetně vyšších stromů – taková obnova trvá o mnoho déle,“ dodal.

Jiří Novák hovořil o požárech v Řecku (zdroj: ČT24)