Duginovou zabila ukrajinská tajná služba, útočila i na Krymský most, píše Washington Post

Atentát na ruskou proválečnou propagandistku Darju Duginovou provedli agenti z ukrajinské tajné služby SBU, tvrdí s odvoláním na nejmenované zdroje americký deník The Washington Post (WP). Výbuch automobilu, při němž Duginová zemřela, je podle listu jedna z řady akcí „stínové války“, kterou vede SBU proti Rusku. Ukrajinské služby mají podporu americké rozvědky CIA, s níž je pojí hluboké vazby, píše WP.

Darja Duginová, která byla dcerou ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina, zemřela loni v srpnu při explozi svého automobilu nedaleko Moskvy, kam se vracela z festivalu. Výbušnina byla schovaná v přepravce na kočky, napsal americký deník s odvoláním na své zdroje. Útok přitom cílil i na Dugina, který měl z akce jet autem spolu se svojí dcerou. Nakonec ale nastoupil do jiného automobilu.

Kyjev původně důrazně odmítal, že by za atentátem na Duginovou stála Ukrajina. Tamní představitelé ale podle deníku v nedávných rozhovorech s novináři zapojení ukrajinské SBU do exploze přiznali.

Tajná služba kromě toho za poslední rok dvakrát zasáhla Krymský (též Kerčský) most, který představuje spojnici okupovaného poloostrova Krym s Ruskem. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR pak provádí dronové útoky na území okupačních sil, a to včetně úderů, jejichž cíli jsou budovy v Moskvě. Podle WP také nechybělo málo, aby se SBU podařilo zlikvidovat vysoce postaveného ruského armádního činitele Valerije Gerasimova, atentát se ale nezdařil.

Ukrajinské týmy vycvičila CIA, píše list

Americký deník rovněž napsal, že podobné operace demonstrují schopnosti, kterých tajné služby Kyjeva nabyly i díky hlubokým vazbám na americkou rozvědku CIA. Misí se totiž účastní i ukrajinské elitní týmy, které pochází z oddělení vytvořených tajnou službou USA. Ta je rovněž měla vybavit a vycvičit, píše WP. Podle zdrojů deníku utratila CIA od roku 2015 už desítky milionů dolarů na to, aby dopomohla přerodu ukrajinských tajných služeb ve schopného spojence proti Moskvě.

Spolupráce mezi americkou rozvědkou a službami Kyjeva začala po ukrajinských protivládních demonstracích v roce 2014, po nichž následovala anexe Krymu a vyzbrojování separatistů na Donbasu, které provedlo Rusko. CIA se obávala infiltrace ukrajinských služeb ruskými agenty a z toho důvodu vytvořila v SBU zcela nové oddělení, takzvaný pátý direktoriát, uvedl také WP.