Dostavba Mochovců se opět protáhne a prodraží. Policisté navíc obvinili dva exmanažery z podvodu

Události ČT: Problémy slovenské jaderné elektrárny Mochovce (zdroj: ČT24)

Dokončení slovenské jaderné elektrárny Mochovce se zase opozdí a ještě víc prodraží. Oznámil to podnik Slovenské elektrárne (SE), který zařízení vlastní. Vláda proti tomu protestuje a požaduje ve firmě personální změny. Policie navíc obvinila dva bývalé vysoké manažery SE z podvodů při dostavbě třetího a čtvrtého bloku elektrárny.

Trestně stíhanými jsou dva Italové, které do představenstva SE přivedl jejich většinový vlastník – italská společnost Enel. Při dostavbě Mochovců údajně způsobili škodu 22 milionů eur (564 milionů korun). Jednoho z obviněných zadržela policie minulý týden na bratislavském letišti po příletu z Milána. 

„Osoba P. R. byla zadržena. Vzhledem k tomu, že se neprokázaly důvody pro vazbu, byla ze zadržení propuštěna, stíhána bude na svobodě. Osobě N. C. bude doručeno usnesení o obvinění formou právní pomoci,“ řekla k obviněným Jana Tökölyová, mluvčí Úřadu zvláštní prokuratury.

Předražení dostavby se řeší už od roku 2015, kdy slovenská prokuratura a policie zahájily vyšetřování na základě závažných zjištění nejvyššího kontrolního úřadu. Ten od prosince 2014 do dubna 2015 provedl v SE kontrolu. Co přesně při ní zjistil, je nadále tajné.

Vlastník posunul termíny už pojedenácté

Italský kocnern Enel, hlavní akcionář SE, zahájil budování třetího a čtvrtého bloku elektrárny v roce 2008, hotovo mělo být původně o pět let později. S problémy se ale potýká dodnes. Minulý týden oznámil už jedenácté posunutí termínů a navýšení rozpočtu.

Třetí blok měl fungovat už letos na jaře, podle SE se ale vyřizování všech povolení může protáhnout do příštího roku. Kromě toho spolknou Mochovce dalších v přepočtu sedm miliard korun, celkem tedy 145 miliard. „Některé stavební práce se ukázaly být v porovnání s plánem podstatně časově náročnější. V dubnu loňského roku navíc došlo k ukončení smluvní spolupráce s dodavatelem stavební části,“ uvedla firma v prohlášení.

Změny musí ještě potvrdit valná hromada. Už se proti nim ozval stát, který ve Slovenských elektrárnách drží 34 procent akcií. „Budeme požadovat i personální vyvození zodpovědnosti přímo ve vedení Slovenských elektráren. Upozorňujeme na nedostatky a špatné řízení projektu už několik let,“ uvedl slovenský ministr hospodářství Peter Žiga (Smer-SD).

Výhrady zaznívají z Rakouska

Spuštění elektrárny může zdržet i rakouská vláda a tamní ekologické organizace. Petice proti Mochovcům má 150 tisíc podpisů. Například rakouská ekologická organizace Global 2000 tvrdila, že došlo ke snížení odolnosti stěn reaktoru elektrárny v Mochovcích.

„Všechny obavy týkající se bezpečnostních standardů v jaderné elektrárně Mochovce musí být odstraněny. Jinak je pro nás nepřijatelné, aby Slovensko elektrárnu zprovoznilo,“ dodala Elisabeth Köstingerová, rakouská ministryně pro udržitelnost a turismus. 

„Z rakouské strany zaznívá množství nepravdivých informací a iracionální strašení,“ regoval na rakouské výhrady ministr Žiga. Testy podle něj dopadly nad očekávání dobře a některé naměřené parametry dvojnásobně převýšily stanovené bezpečnostní limity. Dokončovaná elektrárna by nebyla uvedena do provozu, pokud se prokážou nedostatky, dodal Žiga.

SE převezme Křetínského holding

První dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích byly uvedeny do provozu v letech 1998 a 1999. Výstavba třetího a čtvrtého bloku začala v roce 1987, kvůli nedostatku peněz však byly práce v 90. letech pozastaveny. Obnoveny byly v roce 2008 poté, co majoritní podíl v SE získal Enel.

Italský koncern, který původně zprivatizoval 66 procent akcií SE, je momentálně na odchodu ze Slovenska. Podmínkou ale je, že musí nejprve dokončit Mochovce. Poté převezme Slovenské elektrárne naplno Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského, který do vlastnické struktury SE vstoupil v roce 2016.