Danko staví před parlamentem obří vlajkový stožár. O soupeření s Maďarskem nejde, tvrdí

Slovenskem hýbe kauza kolem výstavby třicetimetrového vlajkového stožáru před sídlem Národní rady. Stát bude kolem padesáti tisíc eur (skoro 1,3 milionu korun) a je asi o tři metry vyšší než stožár, který se nachází v Budapešti. Předseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ovšem tvrdí, že nesoupeří s Maďarskem, nýbrž reaguje na připomínky památkářů. Opozice má za to, že jde o provokaci.

Danko chce, aby Slovensko mělo co největší stožár, na kterém lze umístit vlajku. Podle něj půjde o „důstojnou dominantu“, která k místu přiláká lidi.

„Uchycení zástavy na Bratislavském hradě je nešťastné a může někomu ublížit, totéž se týká i stožáru na budově Národní rady. Tento proces trvá rok, kontaktovali jsme památkáře, stavební úřady a nakonec jsme se rozhodli v rámci areálu postavit stožár, jaký nám technické a jiné možnosti umožňují,“ konstatoval šéf parlamentu.

Podle Danka může mít stožár nejvýše třicet metrů, ten budapešťský je o tři metry nižší. Na sociálních sítích se tím lidé baví. „Já jsem na to s úsměvem řekl, že pokud vím, v Maďarsku má 27 metrů,“ podotkl Danko s tím, že nejde o žádné závody. „Ta reakce vznikla spontánně, když mi oznámili, jaká výška je možná,“ odpověděl Danko na otázku SME, proč chtěl, aby stožár se slovenskou vlajkou byl vyšší než ten před maďarským parlamentem.

Šéf parlamentu se ve výstavbě osobně angažuje

Poslanec opozice Ján Budaj (OĽaNO) mluví o provokaci. Stavbu podle něj neposoudili odborníci, změní panorama Bratislavy a jde o plýtvání peněz daňových poplatníků. Danko namítá, že on sám investoval do výstavby devět tisíc eur.

Podle faktur Národní rady se výroba a dodávka stožáru objednávala u firmy ELV Produkt. Jen za osazovací rošt zaplatí 20 124 eur. V dalších objednávkách je třeba odvoz vytěžené zeminy za sedm tisíc eur, píše server Pravda.sk.

Andrej Danko (SNS)
Zdroj: ČT24

Hlavní architektka Bratislavy Ingrid Konradová upozornila, že stožár se řeší už tři roky. Podle ní výstavbu posuzovali experti a památkáři a má stavební povolení. Panorama podle architektky nenaruší.

Stožár by měl být hotov do 1. září. „Jsme povinni sundat zástavu z hradu i z budovy parlamentu. Když už máme něco dělat, chceme to dělat pořádně. Pokud přijde nový předseda a nebude se mu líbit, může jej demontovat,“ říká Danko.

Nejvyšší vlajkové stožáry světa
Zdroj: worldatlas.com

Vlajkový stožár není první kauzou kolem současného předsedy parlamentu. Danko se už dříve zviditelnil třeba zavedením čestné stráže v Národní radě či pochybným získáním akademického titulu, připomíná deník SME.