„Cítíme, že jsme odstřihnutí.“ Irští obchodníci se kvůli brexitu bojí o živobytí

Události: Irští obchodníci se bojí dopadu brexitu (zdroj: ČT24)

Irové se připravují na nejhorší. Pro případ, že se koncem října odehraje brexit bez dohody, už vyčlenili 33 miliard korun. Počítají i s půjčkami a záchranným balíkem z Evropské unie. Podle vládních dokumentů, které unikly do médií, přesto panují obavy, že by Irsku v případě tvrdého brexitu mohly scházet léky i potraviny.

„Většina lidí se obává nedostatku léků. Už teď vidíme zpomalení v dodávkách a omezení výběru,“ varuje majitelka lékárny v irském Dundalku Aislinig Owensová. Její zákazníci by se v případě odchodu země z EU bez dohody museli připravit na to, že dostanou trochu jiné léky, než které mají předepsané. Owensová si je jistá, že by je tyto změny rozrušily.

Pozdvižení už ve čtyřicetitisícovém Dundalku vzbudila fotografie dodávky přivážející nová auta pro celníky. Místní aktivisté bojující proti návratu hraničních kontrol nepochybují, že jde o součást příprav na tvrdý brexit.

Nová auta pro celníky v Dundalku
Zdroj: ČT24

Už se v tom nevyznáme, říkají obchodníci

Drama kolem brexitu vyvolává v irském pohraničí podobné reakce jako v samotné Velké Británii. Řada obchodníků přiznává, že se v celé věci už přestává orientovat. Brexitem jsou unavení a hlavně doufají, že jich samotných se příliš nedotkne.

Příkladem je i místní brašnářství. Jeho majitel Ciarán Mackin objednává většinu zboží přes Anglii, protože je to mnohem rychlejší než třeba z Belgie. „Jsme ostrov. Cítíme, že jsme odstřihnutí kvůli tomu, že naším nejbližším sousedem je Anglie, Skotsko a Wales. Nechceme, aby brexit nastal,“ říká.

Mlékárna Glenisk se obává, že brexit bez dohody tvrdě zasáhne její aktivity
Zdroj: ČT24

Obavy už mají i v irské mlékárně Glenisk. Dnes nikdo neřeší, zda mléko v jejich jogurtech pochází od zemědělců z Irské republiky nebo ze Severního Irska. S brexitem se to ale změní. Potíže by mohly nastat i ohledně dodávek obalů z Anglie a některého ovoce z Evropy. „Musíme ještě vypočítat, jaké škody by to našemu odchodu způsobilo. Ale byly by významné,“ říká ředitel mlékárny Vincent Cleary.

Pro Velkou Británii je Evropská unie největším obchodním partnerem. Jejich vzájemný obchod má hodnotu 18 bilionů korun, což je zhruba jedenáctinásobek rozpočtu České republiky.

Brexit bez dohody za patnáct dní by Irsko pocítilo jako první. A poznamenalo by ho to nejvíc ze všech unijních zemí.