Čínští důchodci se bouří v ulicích. Úřady jim osekaly zdravotní pojištění

Události ČT: V Číně protestují důchodci (zdroj: ČT24)

Čína čelí v poslední době sociálním nepokojům. Před pár měsíci se lidé bouřili kvůli tvrdý opatřením zavedeným kvůli pandemii covidu, teď protestují důchodci, kterým úřady sáhly na zdravotní pojištění. Do ulic vyšly stovky starších lidí v několika městech, některé z nich úřady pozatýkaly. Penzisté demonstrují v době, kdy je čínský státní rozpočet silně napnutý.

Čína prosazuje změny, které hlavně starším lidem výrazně sníží úhrady za lékařskou péči, a to výměnou za širší nabídku ambulantních služeb.

„Státní zaměstnanci mají dvojnásobný penzijní fond a daleko víc peněz na zdravotní pojištění než my, ale změny se jich netýkají. Navíc mohou žádat 80 až 90 procent výloh od svého zaměstnavatele,“ postěžovala si obyvatelka Wu-chanu, které se příspěvek sníží o víc než dvě třetiny.

Testy na covid vysály pokladny

O harmonogramu a rozsahu škrtů rozhodují místní samosprávy. Čínské provincie se přitom dlouhodobě potýkají s velkou zadlužeností. Situaci ještě zhoršila covidová doba, kdy šly veřejné peníze na plošné testování.

Po náhlém konci opatření jsou nemocnice vytížené na hranice možností. „Dřív zdravotní pojištění krylo mnoho užitečných léků. Teď je úřady odstraňují a nahrazují neužitečnými, což nás nutí platit,“ upozornila obyvatelka Wu-chanu.

Čína se navíc potýká se stárnutím populace. Země se modernizuje a průměrná délka života dosahuje skoro 77 let. Porodnost je nízká, takže se předpokládá, že do roku 2025 bude pětina populace – čili přes 300 milionů lidí – starších šedesáti let.

Protesty přicházejí krátce před každoroční schůzí parlamentu, kde lídři představí novou rozpočtovou politiku. Před politickým shromážděním jsou úřady na sociální nepokoje obzvlášť citlivé. Navzdory dohledu ale lidé nacházejí způsoby, jak bezpečnostní opatření překonávat a proti státní moci protestovat.