Čínský režim obvinil z podvratné činnosti aktivisty připomínající oběti z náměstí Nebeského klidu

Úřady v Hongkongu zadržely a obvinily z podvratné činnosti skupinu aktivistů, kteří organizovali každoroční vzpomínku na události na náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) v Pekingu. Při násilném potlačení studentských protestů v roce 1989 zemřelo podle oficiálních údajů čínské komunistické strany devět set lidí, podle některých zdrojů ale našlo na náměstí smrt minimálně deset tisíc protestujících.

Police ve čtvrtek také provedla razii v zavřeném Muzeu 4. června, které je věnováno obětem masakru na náměstí Nebeského klidu a které zadržení spravovali. Muzeum bylo zavřeno 2. června, oficiálně kvůli prošetření jeho licence.

V Hongkongu se posledních třicet let každoročně scházely desítky tisíc lidí, aby se svíčkami v ruce připomněli krvavý vojenský zásah Číny proti prodemokratickým protestům, které se odehrávaly na pekingském náměstí Nebeského klidu. Šlo o jedinou rozsáhlou veřejnou připomínku masakru na čínském území.

V posledních dvou letech policie vzpomínkové akce zakázala s odvoláním na pandemii koronaviru. Podle kritiků je zákaz součástí zásahů proti hongkongským aktivistům, které Peking a vedení Hongkongu podnikají od vlny protivládních protestů v roce 2019.

Úřady nyní označují hongkongské Sdružení pro podporu vlasteneckých demokratických hnutí v Číně za „zahraničního agenta“ a žádají podrobnosti o jeho akcích a financích souvisejících údajně se zahraničními prodemokratickými skupinami.

Představitelé Sdružení pro podporu vlasteneckých demokratických hnutí během tiskové konference
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Sdružení oznámilo, že jeho předseda Lee Cheuk-yan, jeho zástupci Albert Ho a Chow Hang-tung a další členové byli obviněni z podněcování podvratné činnosti proti státní moci na základě národního bezpečnostního zákona. Lee a Ho už si odpykávají tresty vězení za svou úlohu v nepovolených protestech z roku 2019.

Hongkongský bezpečnostní zákon, který Peking loni v létě v tomto poloautonomním území pod správou Číny prosadil, vyvolal nejen protesty v samotném Hongkongu, ale také ostrou kritiku ve světě. Zákon cílí na demokratickou opozici a vágně definované činnosti, které Peking považuje za podvratné, separatistické, teroristické nebo spiklenecké. Norma už úřadům v Hongkongu v řadě případů posloužila k pronásledování prodemokratických aktivistů.

Obvinění proti členům skupiny Sdružení pro podporu vlasteneckých demokratických hnutí v Číně včetně jejích vůdců bylo vzneseno ve čtvrtek večer na základě hongkongského národního bezpečnostního zákona.