Chystá se první cesta člena kimovské dynastie do Jižní Koreje?

Pchjongjang/Soul – Stále vlivnější sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una napřesrok údajně zamíří na soukromý kulturní festival v Soulu. Cesta sedmadvacetileté Kim Jo-čong by byla vůbec první návštěvou člena dynastie Kimů v Jižní Koreji. Vysoký představitel jihokorejského ministerstva pro sjednocení nicméně vyjádřil pochybnosti, zda je návrh KLDR vyslat Kim Jo-čong do Jižní Koreje upřímný.

Jméno mladší sestry severokorejského diktátora je na seznamu schválených účastníků, který Pchjongjang zveřejnil před společným gastronomickým a kulturním festivalem plánovaným na březen. „Formát dokumentů, které nám byly zatím předány, je neobvyklý. Jsme poměrně skeptičtí ohledně autentičnosti těchto dokumentů a potřebujeme více konkrétních důkazů, než budeme moci rozhodnout o dalším postupu,“ řekl zmíněný činitel. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení musí jakoukoli civilní návštěvu země schválit.

Severokorejská státní agentura KCNA před několika dny oznámila, že sestra severokorejského vůdce, která s Kim Čong-unem vyrůstala ve Švýcarsku, povýšila v hierarchii a získala významnou pozici ve vedení Korejské strany práce. Podle analytiků by mohla v budoucnu hrát stejnou roli jako její kdysi mocná teta Kim Kjong-hi, která byla po desetiletí blízkou poradkyní svého bratra, bývalého diktátora a otce nynějšího severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Její manžel Čang Song-tchek, který byl podle všeho popraven při loňské politické čistce, Jižní Koreu navštívil v roce 2002. Žádný přímý člen Kimovy rodiny na jihu poloostrova ale nebyl.