Chaos v Súdánu narůstá. Milice obsadily i laboratoř se zárodky cholery či spalniček

Horizont ČT24: Eskalace situace v Súdánu (zdroj: ČT24)

Chaos v Súdánu zmítaném boji se stupňuje. Z vězení uprchl jeden z blízkých spolupracovníků exprezidenta Umara Bašíra obviněný z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Světová zdravotnická organizace navíc varuje před velkým biologickým rizikem. Polovojenské povstalecké oddíly si zřídily základnu v laboratoři se zárodky nebezpečných nemocí.

Přestože od pondělní půlnoci platí v Súdánu třídenní příměří, v části metropole Chartúm stále zní střelba. Střela dopadla i do jedné z mála fungujících nemocnic a nechala za sebou třináct zraněných.

„Ani jedna bojující strana nerespektuje válečná pravidla a zákony. Útočí na hustě obydlené oblasti s velmi malým ohledem na civilisty,“ komentuje situaci zvláštní velvyslanec OSN v Súdánu Volker Perthes.

V hlavním městě dochází pitná voda i jídlo a rozmáhají se tam zločinecké gangy. Z jindy ostře střeženého vězení navíc unikla část trestanců, včetně bývalého ministra, kterého mezinárodní tribunál v Haagu viní ze zločinů proti lidskosti páchaných při poslední občanské válce.

Nebezpečnost situace ještě zvýšilo obsazení národní zdravotní laboratoře milicemi. Bojovníci vyhnali všechny techniky, kteří ani nestačili zabezpečit biologický materiál a další látky. „Máme tam zárodky dětské obrny, spalniček a cholery. Bez elektřiny a přítomnosti vyškolených pracovníků tu vzniká obrovské biologické riziko,“ obává se zástupce Světové zdravotnické organizace v Súdánu Níma Sajíd Abid.

Evakuace pokračuje

Nejen proto desetitisíce Súdánců prchají do sousedních zemí. Ostatní státy se snaží maximálně využít relativního klidu zbraní, aby dostaly do bezpečí své občany. Do Saúdské Arábie připlula loď se skoro sedmnácti sty lidmi čtyřiapadesáti národností. Evropské armády pokračují v odbavování evakuačních letů a německý speciál odvezl už třetího Čecha.

Většina zachráněných neskrývá úlevu. „Cítila jsem se strašně. Viděla jsem padat bomby z letadla, viděla jsem mrtvoly na ulicích. Takové scény potřebuji rychle dostat z hlavy,“ popisuje francouzská studentka Leila Oulkebousová.

Oficiálně mají boje zatím na svědomí 460 mrtvých a čtyři tisíce zraněných. Jenže počet obětí posledního vojenského převratu může rychle vystoupat. I proto, že celá třetina ze 46 milionů obyvatel závisí na humanitární pomoci. Ta je zajišťována lidmi, kteří teď Súdán houfně opouštějí.