Čaputová odrážela v debatě útoky Šefčoviče, podle ní se křesťanské hodnoty nevylučují s liberálními názory

Debata Zuzany Čaputové a Maroše Šefčoviče na RTVS (zdroj: ČT24)

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se v televizní debatě s vítězkou prvního kola slovenských prezidentkých voleb právničkou Zuzanou Čaputovou jasně vymezil vůči názorům své protikanditátky. Ta například otevřeně podporuje adopce dětí homosexuálními páry v případě, že by jinak skončily v ústavní péči. Čaputová však odmítla, že by její liberální názory odporovaly základním křesťanským hodnotám, na kterých slovenská společnost stojí, a zdůraznila, že tato pro – mnohé kontroverzní témata – nejsou součástí jejího volebního programu.

On-line přenos

Minutu po minutě: Slovensko volí prezidenta

  • 19:56

    On-line přenos v tuto chvíli končí. Slovenské prezidentské volby budeme na webu i ve vysílání ČT24 samozřejmě dál sledovat. Děkujeme za pozornost. 

  • 19:46
    Česká televize

    "Doufám, že druhé kolo bude o nás, o dvou kandidátech," odvětil Šefčovič na dotaz, zda bude druhé kolo referendem o deseti letech vlády strany Smer-SD, která jeho kandidaturu podporuje.

    "A já samozřejmě udělám vše pro to, aby to druhé kolo bylo o mém programu, o mně, o mém vztahu k voličům, že bude o tom, co přináším do této politické soutěže, že to bude o mých zkušenostech, že to bude o kontaktech, které jsem si roky budoval v zahraničí, a že to bude skutečně o takové té mé připravenosti poprat se za tuto zemi, tak jako jsem to udělal předtím už mnohokrát a s velmi konkrétními výsledky," uzavřel kandidát.

  • 19:44
    Česká televize

    "Ten prostor, který teď budeme dostávat, bude mnohem větší, takže doufám, že stejně přísný metr, jako byl doposud na mě, budou média dnes uplatňovat i vůči mé protikandidátce," reagoval Maroš Šefčovič na dotaz ČT, že od volební noci přitvrdil a zda je to změna strategie.

    "Myslím, že už jsem vysvětlil všechno, ale pokud jde o protikandidátku, tak si myslím, že je třeba se jí zeptat, kdo ji podporuje, kdo se s kým scházel, jakým způsobem mezi sebou komunikovali. A bude určitě jedno z témat, že se podíváme trochu hlouběji do otázek, které jsou pro naši zemi důležité, jako jsou sociální věci, ekonomika, strategické plánování do budoucna a co každý z nás přináší," dodal.

Nemůžeme podporovat další krok směrem k registrovaným partnerstvím, k adopcím dětí homosexuálními páry. Vnímám to jako bod, který může vnést velké napětí a polarizaci do naší společnosti. Je to kontroverzní téma, v budoucnosti nám může způsobit mnoho problémů.
Maroš Šefčovič

„Paní Čaputová oslovila 40 procent lidí, kteří nemají problém s tématy, která budou v této diskusi důležitá. Je to liberální přístup k hodnotám, které Slovensko držely tak dlouho nad vodou,“ vymezil se Šefčovič hned na začátku debaty vůči své protikandidátce, se kterou se za dva týdny střetne o prezidentský úřad. Nyní hodlá kandidát podporovaný vládní stranou Smer-SD „oslovit 60 procent voličů na Slovensku a vyhrát prezidentské volby“.

Čaputová v reakci uvedla, že nemá potřebu se vůči Šefčovičovi jakkoliv vymezovat. „Zdá se, že i když jsme málo spali, duel už začal. Já ale budu dál říkat, co si myslím,“ usjistila.

„Výsledek (prvního kola) je nesmírné povzbuzení. Mimořádně si vážím všech hlasů. Vnímám to jako volání po změně, slušnosti, spravedlnosti a férovosti. To je pro mě vzkaz od voličů,“ dodala Čaputová.

Vnímám citlivost některých těchto témat. Jediná změna je možná na základě společenské dohody a konsenzu. Nesmírně si vážím podpory věřících, a dokonce i některých kněží. Vnímání, že se křesťanské hodnoty vylučují s liberálními názory, je velmi úzkoprsé.
Zuzana Čaputová

Možnost adopcí dětí homosexuálními páry Čaputová v kampani označila za lepší možnost, než aby nezletilí vyrůstali v dětských domovech. Opakovaně však zdůraznila, že vnímá citlivost těchto svých osobních postojů a jako prezidentka by tato témata neprosazovala.

Šefčovič se už dříve přihlásil k tradiční rodině a ke křesťanským hodnotám, byť sám v 80. letech vstoupil do komunistické strany, která v komunistickém Československu pronásledovala církve.

Maroš Šefčovič v televizním duelu se Zuzanou Čaputovou
Zdroj: ČT24

Cíl před druhým kolem: oslovit všechny

Zuzana Čaputová během televizního duelu s Marošem Šefčovičem
Zdroj: ČT24

Šefčovič přiznal, že volební noc nebyla s ohledem na malý náskok před třetím Štefanem Harabinem úplně poklidná. „Ano, bylo tam napětí, očekávání, ale cítil jsem velkou podporu a optimismus. Někdy je těžší dostat se do finále, než finále vyhrát. Začínáme nanovo.“

Nyní se chce obrátit na voliče Štefana Harabina a Mariana Kotleby, kteří získali dohromady čtvrtinu hlasů, a nabídnout jim „lepší, kultivovanější alternativu.“ Směrem ke své soupeřce dodal, že věří, že když voliči uvidí, jak moc se oba liší, přijdou k volbám i ve druhém kole.

I Čaputová se chce ucházet o hlasy všech voličů, chce být i hlasem generace svých rodičů. Poděkovala za vyjádření podpory Bélovi Bugárovi, který skončil v prvním kole se ziskem tří procent hlasů na šestém místě.

Šefčovič si stěžoval na údajnou neobjektivnost některých médií vůči své osobě. Jako příklad uvedl postup deníku Sme, který na své titulní stránce sobotního vydání otiskl ilustrační snímek hlasovacího archu, jež na rozdíl od originálu neobsahoval jména odstoupivších kandidátů a u některých kandidátů byla nesprávně uvedena jejich volební čísla.

List připustil, že ilustrace byla nepřesná, odmítl ale snahu o jeho zatahování do předvolebního boje. Šefčovič se kvůli incidentu rozhodl podat stížnost.

Zuzana Čaputová získala v prvním kole 40,57 procenta hlasů, Šefčoviče podpořilo 18,66 procenta voličů. Volební účast dosáhla 48,74 procenta. Rozhodující druhé kolo prezidentské volby Slováky čeká 30. března.

Události ČT: Slovensko po prvním kole prezidentských voleb (zdroj: ČT24)