Budeme svědky neuvěřitelného spektáklu, předesílá zpravodaj ČT Vostal před pohřbem Alžběty II.

Interview ČT24 – Bohumil Vostal (15. 9. 2022) (zdroj: ČT24)

Státní pohřeb panovníků má ve Spojeném království dlouhou tradici a připravuje se desítky let dopředu, pondělní poslední rozloučení s Alžbětou II. se ale bude od předchozích ceremoniálů v několika ohledech lišit, přiblížil v Interview ČT24 zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Pohřeb se poprvé po dvou stech letech uskuteční ve Westminsterském opatství a ovlivní ho technologický vývoj, uvedl zpravodaj, podle kterého lze proto očekávat „neuvěřitelný spektákl“.

„Když v roce 1952 zemřel Jiří VI., byl samozřejmě státní pohřeb a následovala korunovace (Alžběty II.). Byla to první korunovace přenášená televizí. Nyní jsme v roce 2022, každý má mobil, řada lidí bude státní pohřeb sledovat u sebe na počítači, ať už budou doma, v kavárně, v autobuse, v taxíku… Prostě kdekoliv budou mít přístup k této naprosto historické události,“ uvedl Vostal.

„Budou se dívat na televize, nebude to ale blikající černobílý obraz (jako na začátku 50. let), budou to velké plazmy s dokonalým rozlišením, i to ten prožitek naprosto změní. I z tohoto technologického hlediska budeme svědky neuvěřitelného spektáklu,“ konstatoval zpravodaj ČT.

Změnou bude také místo konání. „Po dvou stech letech se státní pohřeb odehraje ve Westminsterském opatství, a to i z toho důvodu, aby se tam vešlo víc lidí,“ vysvětlil Vostal. Král Jiří VI. měl pohřeb na hradě Windsor.

Státní pohřeb se chystá desítky let dopředu. „Má to na starost vévoda z Norfolku a ta tradice je už od roku 1672. Aktuální vévoda z Norfolku se na pohřeb Alžběty II. chystal dvacet let a citoval svého otce, který měl toto (také) za úkol a který měl říct: ‚Organizoval jsem přechod Rýna za druhé světové války, pohřeb královny pro mě bude lahůdkou.‘ Takže, jak je vidět, ti, kteří to mají na starost, si to snaží ulehčit i mírným vtipkováním,“ doplnil Vostal.

Většina Britů jiného panovníka než Alžbětu II. nepamatuje

Britové se podle něj musí vyrovnat s tím, že přišli o stálici svých životů, neboť většina Britů se za éry Alžběty II. narodila. „Budou si teď muset zvyknout na to, že mají nového krále. Samozřejmě na to byli dlouho připravovaní, Alžbětě II. bylo šestadevadesát let. Přesto je to pocit, který možná ani nechtěli přijmout, který si ani nechtěli představovat,“ míní Vostal.

Že jde pro Brity o velmi emociální událost dokazuje i průzkum agentury YouGov, která se obyvatel ptala, jak prožívali první moment, když se o smrti sedmdesát let panující královny dozvěděli. „Čtyřiačtyřicet procent Britů přiznalo, že se rozplakali – pětapadesát procent žen a dvaatřicet procent mužů,“ upřesnil zpravodaj ČT.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.