Britský soud zakázal Skotsku referendum o nezávislosti bez souhlasu vlády

Události: Skotsko nemůže vypsat referendum o nezávislosti (zdroj: ČT24)

Skotsko nemůže uspořádat druhé referendum o nezávislosti bez souhlasu vlády v Londýně, rozhodl ve středu britský nejvyšší soud. Podle agentury Reuters představuje verdikt neúspěch pro skotské nacionalisty, kteří plebiscit plánovali na příští rok. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová uvedla, že je zklamaná, ale verdikt respektuje. Obyvatelé Skotska chtějí, aby vláda řešila jejich problémy, myslí si britský premiér Rishi Sunak.

„Skotský parlament nemá pravomoc přijmout zákon o referendu o nezávislosti Skotska,“ uvedl podle agentury DPA předseda britského nejvyššího soudu Robert Reed. Plebiscit by se podle něj týkal celého Spojeného království, a tudíž přesahuje pravomoci skotského parlamentu. Středeční rozhodnutí bylo podle Reeda přijato jednomyslně.

V roce 2014 Skotové poměrem 55 ku 45 procentům odmítli odchod z více než tři sta let staré unie s Anglií. Podle zastánců skotské nezávislosti ale pozdější vystoupení Británie z Evropské unie změnilo situaci natolik, že je nutné uspořádat nové referendum. Skotové se v hlasování o brexitu z většiny vyslovili proti vystoupení z EU.

Výsledky referenda o brexitu. Modrá znamená převahu příznivců odchodu z EU
Zdroj: Wikimedia Commons

Sturgeonová se zasazuje o vypsání dalšího referenda, které chce uspořádat 19. října 2023. Musí ale podle ní být zákonné a mezinárodně uznané. Britská vláda souhlas s novým referendem odmítá dát a tvrdí, že Skotové už v roce 2014 měli příležitost vyjádřit se k samostatnosti a odmítli ji. Hlasování o nezávislosti by se podle ní mělo uskutečnit jednou za generaci.

Sturgeonová v reakci na dnešní verdikt uvedla, že je rozhodnutím soudu zklamaná, míní ho však respektovat. „Musíme a najdeme jiný demokratický, zákonný a ústavní způsob, jakým může skotský lid vyjádřit svou vůli,“ řekla později novinářům. „Nyní jde o to, zda vůbec máme základní demokratické právo zvolit si svou budoucnost,“ uvedla s tím, že bude usilovat, aby do příštích všeobecných voleb plánovaných v Británii na rok 2024 získala nezávislost ve Skotsku většinovou podporu.

Uvedla také, že zákon, který znemožňuje Skotsku určit si vlastní budoucnost bez souhlasu Londýna, odhaluje, že „jakákoliv představa o Spojeném království jako dobrovolném partnerství je mýtus“. Volání Skotska po nezávislosti podle ní nemůže být v demokracii umlčeno.

Podle právníka a sociologa Jiřího Přibáně je nyní po rozhodnutí soudu plánované referendum bezpředmětné. Nemusí to ale být konec pro skotské snahy o odtržení. Nacionalistům zbývá totiž prý ještě třetí možnost. „Tedy že Nicola Sturgeonová využije příští volby k tomu, aby je prohlásila de facto za referendum. Pokud by Skotská národní strana získala více než padesát procent hlasů, skotští nacionalisté by to považovali za faktické referendum,“ vysvětluje.

Zároveň ale připomněl, že Sturgeonová dosud odmítala jakékoliv snahy o odtržení, které by byly protiprávní, jako se to dělo například v Katalánsku.

Premiér Sunak vyzývá ke spolupráci

Také britský premiér Rishi Sunak prohlásil, že „jasný a konečný“ verdikt respektuje. „Myslím, že obyvatelé Skotska chtějí, abychom pracovali na řešení hlavních problémů, kterým společně čelíme, ať už je to ekonomika, podpora (zdravotnického systému) NHS, nebo samozřejmě podpora Ukrajiny. Nyní je čas, aby politici spolupracovali,“ řekl poslancům v britském parlamentu.

Britský ministr pro otázky Skotska Alister Jack podle Reuters uvedl, že vláda v Londýně rozhodnutí respektuje. „Bereme na vědomí a respektujeme středeční jednomyslné rozhodnutí nejvyššího soudu,“ uvedl Jack v prohlášení. „Budeme i nadále konstruktivně spolupracovat se skotskou vládou na řešení všech problémů, které jsou nám společné a kterým čelíme,“ dodal.