Britskou chloubu, hračkářství Hamleys, koupil nejbohatší Ind. Firma je ve ztrátě kvůli brexitu i hrozbě terorismu

Společnost Hamleys, která vznikla v roce 1760 a je nejstarším obchodem s hračkami na světě, koupil indický konglomerát Reliance Industries. Za ním stojí nejbohatší Ind a ropný magnát Mukeš Ambani. Podle britského listu The Guardian jde o obchod v hodnotě téměř 70 milionů liber (2,1 miliardy korun).

„Celosvětová akvizice kultovní značky Hamleys… jako by se zhmotnil krásný sen,“ prohlásil šéf společnosti Reliance Brands Limited Daršan Mehta.

Nicméně „sen“ má jisté nedostatky. Britský obchod s hračkami vykázal za rok 2017 rekordní ztrátu 9,2 milionu liber (271,8 milionu korun). O rok dříve byl přitom v zisku ve výši 1,7 milionu liber.

„Rok 2017 byl v Británii jedním z nejnáročnějších v maloobchodní historii země a Hamleys není imunní vůči nejistotě spjaté s brexitem, teroristickým útokům, makroekonomickým tlakům a obecné erozi spotřebitelské důvěry v Británii,“ uvedla firma v účetní zprávě.

Mukeš Ambani
Zdroj: Francis Mascarenhas/Reuters

Maloobchod podle ní negativně poznamenaly vyšší náklady, nájmy a nepříznivé devizové kurzy. Současně se oslabila spotřebitelská důvěra a kvůli hrozbě terorismu se v obchodech snížil počet zákazníků. Společnost proto uzavřela některé obchody a opustila některé trhy. V současnosti má firma 167 obchodů v 18 zemích, uvádí zpravodajský web BBC.

V hračkářství se ale odrážejí i nové trendy, kdy zákazníci začali upřednostňovat nákupy na internetu a děti si žádají spíše elektroniku než klasické hračky. Na to doplatil například americký prodejce hraček Toys R Us, který skončil v bankrotu.

200 obchodů pro Indii

Zprávy o tom, že Reliance Industries jedná o koupi britského prodejce hraček, se objevily už v dubnu. Spekulace médií ale tehdy indická firma odmítla komentovat. Hamleys nyní získala divize Reliance Retail, která už předtím měla licenci na prodej výrobků Hamleys v Indii. Počet obchodů 259letého hračkářství chce v zemi v příštích třech letech rozšířit na zhruba 200 ze současných 50.

Reliance Industries se tak snaží rozšířit své aktivity mimo rafinaci a petrochemický průmysl a jak se ukazuje, tato strategie se vyplácí. Například rychle rostoucí aktivity v telekomunikacích a maloobchodu pomohly firmě k růstu zisku na nová maxima. Rafinační odvětví přitom negativně ovlivňovala rozkolísanost cen ropy a zpomalující globální poptávka.

Od roku 2015 patřila značka Číňanům

Hračkářství Hamleys, pojmenované po svém londýnském zakladateli Williamu Hamleym, funguje od roku 1760 a je mimo jiné oficiálním dodavatelem hraček pro britskou královskou rodinu.

Poslední čtyři roky jej ale vlastnili Číňané, konkrétně prodejce oděvů C.banner International Holdings. Hračkářství koupili v roce 2015 za 100 milionů liber (tři miliardy korun). Už loni v říjnu ale televize Sky News uvedla, že jej kvůli ztrátám chtějí prodat.

V České republice byl první obchod Hamleys otevřený v centru Prahy v roce 2016, držitelem licence pro středoevropský trh je společnost Inexad.