Británie vydala zatykač na dva Rusy kvůli otravě Skripalových, podle Mayové jsou členy GRU

Události ČT: Británie viní z otravy Skripala dva Rusy (zdroj: ČT24)

Britští vyšetřovatelé oznámili, že obvinili dva ruské občany z pokusu o vraždu bývalého agenta Sergeje Skripala, jeho dcery a jednoho britského policisty. Na oba Rusy byl vydán evropský zatykač. Podle britské premiérky Theresy Mayové jsou muži příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU a útok na Skripala museli schválit vysoce postavení představitelé ruského státu. Británie požádala o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN, které zřejmě proběhne ve čtvrtek. Moskva tvrdí, že jí jména Rusů nic neříkají.

Skripalovi byli nalezeni 4. března ve vážném stavu v anglickém Salisbury. Rozbory později odhalily, že byli otráveni nervově paralytickou látkou typu novičok, kterou v minulosti vyvíjel Sovětský svaz. Londýn z útoku obvinil Moskvu, ta to ale celou dobu odmítá.

O vydání podezřelých Londýn Moskvu nepožádá

Evropský zatykač je vystaven na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. „Nebudeme žádat Rusko o jejich vydání, protože ruská ústava vydání svých občanů neumožňuje,“ uvedla Sue Hemmingová z vrchní královské prokuratury.

Dvojice Rusů podezřelých z otravy Skripala zachycená v Salisbury bezpečnostní kamerou
Zdroj: Reuters/Metroplitan Police

Vyšetřování podle ní shromáždilo dostatek důkazů pro „reálnou šanci na odsouzení“. Vznést obvinění proti Petrovovi a Boširovovi je podle Hemmingové „jasně ve veřejném zájmu“. Rusové mohou být zatčeni, pokud vycestují do zemí, kde evropský zatykač platí. Následně by z těchto zemí mohli být vydáni na základě obvinění, u nichž není promlčecí lhůta. 

Mayová: GRU je hrozbou pro nás i naše spojence

Britská premiérka Mayová v parlamentu řekla, že oba Rusové jsou příslušníky GRU a atentát na Skripala musel být schválen nejen uvnitř GRU, ale také vysoce postavenými představiteli státu. Působení GRU je podle ní „hrozbou pro všechny naše spojence a naše občany“, a je proto potřeba posílit společnou ostražitost vůči GRU.

Útok na Skripala měl být podle Mayové varováním pro Rusy v zahraničí: „Předpokládám, že to měl být vzkaz pro všechny Rusy, kteří žijí v zahraničí a měli co do činění se záležitostmi ruského státu.“

„Přijmeme veškerá možná opatření pro jejich zadržení (pachatelů), vydání a pro to, aby byli postaveni před spravedlnost,“ řekla Mayová. Británie bude usilovat o nové sankce Evropské unie proti Rusku, dodala premiérka.

Žantovský o případných nových protiruských sankcích (zdroj: ČT24)

Podporu jejímu stanovisku vzápětí vyjádřil velvyslanec Spojených států v Británii Woody Johnson. „Spojené státy a Spojené království drží pevně pospolu, když žádají od Ruska přijetí odpovědnosti za jeho akt agrese na britském území,“ napsal na Twitteru.

Theresa Mayová k obvinění dvou Rusů z otravy Skripala (zdroj: ČT24)

Putinův poradce nechápe, co Británie sleduje

Moskva podle ruských médií v reakci popřela, že by jí jména dvojice podezřelých něco říkala. „Jména ani fotografie, které byly zveřejněny v médiích, nám nic neříkají,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Zároveň Londýn vyzvala ke spolupráci při vyšetřování incidentu v Salisbury.

Poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov netuší, co Londýn zveřejněním jmen podezřelých sleduje: „Slyšel jsem dvě jména, která mně osobně nic neříkají. Vzhledem k tomu, že Scotland Yard řekl, že jde o falešná jména, nechápu, co Londýn jejich zveřejněním sleduje.“

Vyšetřovatelé viní z otravy Skripalových dva Rusy (zdroj: ČT24)

Rusové přicestovali do Británie pod falešnými jmény

Podle šéfa britské protiteroristické policie dorazila podezřelá dvojice do Londýna z Moskvy 2. března a do ruské metropole se vrátila 4. března. S nejvyšší pravděpodobností používali falešná jména.

Kontaminaci novičokem zaznamenali vyšetřovatelé v hotelovém pokoji, kde byli Rusové ubytováni. Do Británie zřejmě bojovou látku dopravili v lahvičce na voňavku značky Nina Ricci, řekl Basu.

Prokurátoři podezírají dvojici přibližně čtyřicetiletých Rusů ze spiknutí s cílem zavraždit bývalého dvojího agenta Skripala, z pokusu o vraždu 66letého Rusa a jeho 33leté dcery a také z porušení zákona o chemických zbraních.

Skripal i jeho dcera se z otravy zotavili a nyní žijí na neznámém místě ve Spojeném království. Koncem června byl ale v Amesbury nedaleko Salisbury otráven pár Angličanů. I v tomto případě šlo o novičok. Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

Kauza Sergeje Skripala vyvolala diplomatickou krizi mezi Ruskem a Británií i dalšími zeměmi, provázenou recipročním vypovídáním diplomatů.