Brexitová jednání skončila fiaskem. Corbyn a Mayová další rozhovory neplánují

Události: Rozhovory mezi britskou vládou a opozicí o brexitu ztroskotaly (zdroj: ČT24)

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn oznámil, že brexitové rozhovory s vládou ztroskotaly. Jejich cílem bylo najít východisko z patu ohledně odchodu země z Evropské unie. Podle Corbyna zašla jednání tak daleko, jak jen to bylo možné, ale nepodařilo se překonat vzájemné rozpory. „Přestože v některých bodech bychom kompromisu dosáhli, je jasné, že v jiných zásadních opatřeních se rozcházíme,“ uvedl Corbyn v dopise premiérce Therese Mayové. Podle britského tisku bude patrně následovat série průzkumných hlasování v parlamentu.

Mluvčí britské premiérky Mayové potvrdil, že další jednání s opozičními labouristy nejsou v plánu. Vyjednavači konzervativců se podle serveru BBC vzdali veškeré naděje, že se jim podaří labouristy přesvědčit. „Labouristé mají obavy ohledně trvanlivosti dohody dojednané slabou premiérkou,“ uvedl redaktor BBC Nicholas Watt.

Podle Corbyna je navíc konzervativní vláda oslabená po čtvrtečním příslibu premiérky Theresy Mayové, že po červnovém hlasování o brexitové dohodě v Dolní sněmovně stanoví časový plán svého odchodu z funkce a volby nového šéfa Konzervativní strany. „Postavení vlády je ještě nejistější a její autorita uvadla,“ uvedl Corbyn. Podle něho navíc odchod Mayové vyvolává pochybnosti, zda by byla jakákoli kompromisní dohoda později dodržena.

Bývalý ministr zahraničí a jedna z hlavních tváří kampaně za brexit Boris Johnson už oznámil, že bude na post lídra toryů kandidovat. 

Corbyn v pátek po ukončení šestitýdenního vyjednávání řekl, že labouristé „pečlivě zváží“ jakýkoli nový návrh, včetně sondovacích hlasování v Dolní sněmovně. Zopakoval ale, že jeho strana brexitovou dohodu nepodpoří, pokud se dokument výrazně nezmění.

Zákonodárci dokument odmítli již třikrát a kvůli tomu byl dvakrát odložen termín odchodu Spojeného království z evropského společenství. Británie měla Evropskou unii opustit 29. března, ale EU jí umožnila lhůtu posunout do 31. října, aby se Mayová mohla pokusit při jednáních s labouristy prolomit brexitový pat.

Mayová chce nyní dojednané podmínky brexitu poslancům předložit znovu, tentokráte však formou speciálního zákona o „rozvodové dohodě“. Klíčové hlasování o něm je naplánované na týden od 3. června. Podle informací ze čtvrtečního jednání Mayové se stranickými kolegy by měla premiérka naplánovat svůj odchod, ať už dopadne jakkoli. BBC s odvoláním na své zdroje napsala, že pokud poslanci podmínky odchodu z EU opět nepodpoří, Mayová rezignuje.

Premiérka také potvrdila, že vláda také zvažuje uspořádat sérii hlasování, „abychom viděli, jestli nápady, které se objevily, mají většinovou podporu v Dolní sněmovně“. Podle vládního dokumentu získaného moderátorem televize ITV Robertem Pestonem chce vláda tento plán uskutečnit příští týden.

Pokus o prolomení patové situace sérií „sondovacích“ hlasování ale už letos britský parlament absolvoval a k řešení to nevedlo. Stejně tak se jako slepá ulička jeví strategie Mayové s předložením prováděcího zákona k brexitové dohodě. Jeho podporu už vyloučili někteří konzervativci a v pátek také labouristický vůdce Corbyn.