Boris Johnson bude kandidovat na předsedu Konzervativní strany

Bývalý britský ministr zahraničí a jedna z hlavních tváří kampaně za brexit Boris Johnson ve čtvrtek oznámil, že bude kandidovat na funkci vůdce Konzervativní strany po premiérce Therese Mayové. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. „Samozřejmě, že do toho půjdu,“ řekl Johnson na zasedání asociace britských pojišťovacích agentů.

Johnson loni v červenci odstoupil z funkce ministra zahraničí na protest proti tomu, jak Mayová vede jednání o vystoupení Británie z Evropské unie. Vinil ji z toho, že nedokázala debatu správně uchopit a v rozhovorech chyběla dynamika. „Poslední tři roky jsme selhali v tom, abychom prezentovali přesvědčivou strategii, jak můžeme využít příležitosti, které brexit přináší,“ řekl podle deníku The Guardian Johnson.

Už loni na podzim Johnson vyzval Konzervativní stranu k návratu ke svým tradičním hodnotám, jako jsou nízké daně či silný důraz na zajištění bezpečnosti. I podle sázkových kanceláří jde o nejpravděpodobnějšího nástupce Mayové v čele strany.

Mayová se ve čtvrtek sešla s předsednictvem klubu poslanců Konzervativní strany a zatím podle agentury DPA odvrátila vnitřní revoltu. Řada stranických kolegů přitom po Mayové požaduje, aby jasně řekla, kdy opustí premiérskou funkci. 

„Premiérka je odhodlána zajistit náš odchod z Evropské unie a všechno své úsilí nyní vkládá do zajištění druhého čtení k dohodě o našem odchodu v týdnu po 3. červnu. Toto čtení zahrnuje i ustanovení, že by Spojené království opustilo Evropskou unii již před začátkem léta,“ uvedl ve čtvrtek předseda Výboru 1922 sdružující vlivné konzervativní zákonodárce Graham Brady. 

Další kroky naznačí červnové hlasování o brexitové dohodě

Demisi premiérka původně nabídla výměnou za schválení své dohody s EU, ta ovšem v Dolní sněmovně už třikrát neprošla. Přesný termín své rezignace tak stanoví až po příštím hlasování. Někteří členové výboru i tak zastávají názor, že by premiérka měla odejít okamžitě. 

Výbor 1922 zatím upustil od hrozby vyvolání hlasování o nedůvěře Mayové. Skupina chce vyčkat do června a znovu se pak sejít a dohodnout se na časovém plánu volby nového šéfa Konzervativní strany, řekl Brady. Klání o nového lídra strany by tak mělo začít v létě. 

Mayová ustála vnitrostranické hlasování o nedůvěře už 12. prosince loňského roku a podle stávajících regulí strany by měla být až do prosince tohoto roku v tomto směru nedotknutelná. Pro další rozhodování by tak bylo třeba změnit pravidla.