Boj o prezidenta mezi umělci. Macron je jako bílek, Le Penová hloupá, říká Depardieu

Boj o prezidenta zuří ve Francii i na uměleckém poli. Petice a shromáždění pořádají ti, kteří se obávají o svobodu projevu v případě výhry krajně pravicové Marine Le Penové. I ona si ale na svou stranu získala některé celebrity – třeba herečce Brigitte Bardotové se nelíbí, že Emmanuel Macron působí chladně. Gerard Depardieu přirovnal bankéře k nevýraznému bílku, Le Penová je podle něj hloupá. Nacionalistka chce hlavně chránit kulturní dědictví, Macron zase plánuje průkazy na kulturu pro mladé.

Při kandidátech tradičně stojí celebrity, jež se je snaží propagovat a zároveň kritizovat jejich rivaly. Slavní podepisují petice, vystupují na shromážděních. Už v roce 1974 Bardotová nosila tričko s nápisem „Giscard do úřadu“.

Někteří umělci pak ale během let vyjadřují zklamání nad svou volbou. Třeba zpěvák Michel Sardou před lety volil konzervativce Nicolase Sarkozyho, na jeho slibované reformy ale čekal roky a pak raději vhodil do urny prázdný list. Zpěvák a skladatel Benjamin Biolay zase hlasoval v roce 2012 pro socialistu Francoise Hollandea, ale zklamala ho Vallsova vláda. „Už nikdy žádného prezidentského kandidáta nepodpořím,“ nechal se slyšet.

Macron? Podle stoupenců je zdvořilý, má ucelený názor

Někteří umělci letos změnili názor ještě v průběhu kampaně před prvním kolem. Zpěvák Renaud nejprve podporoval konzervativce Francoise Fillona. Poté, co ale vyšly najevo jeho kauzy s nekalým zaměstnáváním příbuzných, oznámil, že bude hlasovat pro Macrona, protože je to jediný de facto nestraník s uceleným názorem.

Macrona podporují i spisovatel Erik Orsenna, komik Francois Berléand či esejista Jacques Attali. Favorit voleb zaujal rovněž zpěvačku Francoise Hardyovou. „Dostala mě zarputilost, odhodlání, trpělivost a zdvořilost Emmanuela Macrona,“ nechala se slyšet.

Zřejmě omylem vyjádřil své sympatie Macronovi také známý zpěvák Boy George. „Miluji Francii a doufám, že Emmanuel Macron ji přestane stáčet doprava,“ napsal na Twitteru.

Boy George
Zdroj: John Salangsang/ČTK/APInvision

Po zvědavých otázkách uživatelů přiznal, že si myslel, že je Macron gay, a proto ho podpořil – během kampaně totiž musel kandidát vyvracet fámy o tom, že má homosexuální poměr. Macron je ženatý s o dvacet let starší učitelkou. „Kdo je levičák? Je tam nějaký? Bůh nám všem pomoz!“ reagoval překvapeně Boy George.

Petice i hrozby emigrací

Herečka Juliette Binocheová prosazovala neúspěšného kandidáta, socialistu Benoita Hamona s tím, že je „nejupřímnější a dokáže naslouchat ostatním“. Le Penovou odmítá. „Nechci v čele Francie ženu! Na pohlaví nezáleží, nesmíme být sobečtí a musíme zůstat otevřenou zemí. Věřte mi, každý den se modlím, aby se to nestalo,“ uvedla Binocheová v rozhovoru pro Kinótico.

Juliette Binocheová
Zdroj: ČTK/News Pictures/Franck Castel

Humorista Guy Bedos dokonce oznámil, že pokud Le Penová vstoupí do Elysejského paláce, emigruje do Québecu. Petici proti Národní frontě podepsalo dva týdny před první kolem na 100 umělců jako Lea Seydoux, Jean-Pierre a Luc Dardenne, Jeanne Moreau, Tahar Rahim nebo Amos Gitaï.

Producent a režisér Luc Besson pak v dlouhém dopise s názvem „Velká iluze“ odsoudil rasistické, antisemitské a xenofobní kořeny Národní fronty i způsob, jímž Le Penová změnila obraz strany, aby získala na svou stranu víc voličů.

„Má upravené vlasy, bílé zuby a nový šatník. Každý den řeší jednotlivé body proslovu se stranickými vůdci, aby oslovili každého možného voliče v médiích. Z definice ale vyplývá, že ďábel je ďábel, a pokud předstírá, že se změnil, je to proto, aby nás lépe oklamal,“ varoval Besson na sociálních sítích, kde mu daly „lajk“ desítky tisíc lidí.

Umělci mají obavy o svobodu projevu

Druhého května se v Paříži konalo shromáždění Kulturou proti Národní frontě, jež mělo zdůraznit potřebu kulturní rozmanitosti a otevřenosti. Asi 60 organizací a sdružení včetně odboru ministerstva kultury, Mezinárodní asociace kritiků či Federace odborníků v oblasti současného umění vyzvalo Francouze, aby šli hlasovat proti Le Penové.

„Ve 144 (programových) bodech Národní fronty se kultura smrskla na propagaci národního románu, který se předkládá jako národní propaganda. Pokud by byla Národní fronta u moci, byl by to konec svobody slova a podpory ministerstva kultury všem formám uměleckého projevu,“ myslí si ředitel Mezinárodní asociace kritiků Raphael Cuir.

„My, kteří chceme žít ve společnostech založených na rozdílech, musíme vyzvat co nejvíce lidí, aby šířili naši zprávu o přátelství,“ konstatoval ředitel filharmonie Laurent Bayle. Podobně to vidí herečka Celine Sallettová: „Musíme bránit umění, které nás povznáší, nutí nás přemýšlet, cítit se nepříjemně, dělá nás lidštějšími. Musíme společně bránit svobodu, rovnost a bratrství.“

Bardotová: Nejsem fašistka, ale vychovali mě k lásce k vlasti

Dvaaosmdesátiletá Bardotová naopak varovala před Macronem, že z něj čiší chlad. Herečka a aktivistka bojující za práva zvířat tvrdí, že favorit voleb postrádá empatii. „Zatímco skandálů přibývá, stojí na straně vykrmovačů a lovců, pokud jde o boj mezi ochránci zvířat a lobbisty, kteří mají zjevně nad tímto kandidátem moc,“ prohlásila herečka.

V rozhovoru pro Le Figaro stoupenkyně Le Penové navíc upozornila, že Francie nemá takový majestát jako dřív a vše je v této době vulgární a obyčejné. „Jsem velká vlastenka. Vychoval mě otec a dědeček, který za Francii bojoval a vštípil mi lásku k vlasti. Nejsem pyšná na to, jaká dnes Francie je. Nejsem fašistka o nic více než Le Penová. Ta obnoví hranice a dá přednost Francouzům,“ míní celebrita.

Brigitte Bardotová při návštěvě útulku v roce 2004
Zdroj: Zabulon Laurent/ČTK/ABACA

Kandidátku Národní fronty by rád viděl v prezidentském úřadu také komik Franck de Lapersonne. „K podpoře Marine mě přiměl vstup Macrona do kampaně. To bylo rozhodující. To, co nám nabízí, je jako Uber. Byl jsem ohromen, že takovou osobnost vytvořily banky. Je to model pro malý magazín, určený ke svádění davu. Mám z toho člověka velké obavy,“ podotkl komik.

Herec Gerard Depardieu si nemyslí, že by Le Penová mohla volby vyhrát. „Není hrozbou, to je nesmysl. Je součástí narušené společnosti, která nedokáže ovládat své komunikační prostředky, a přichází v době budování vzdušných zámků,“ uvedl už v listopadu.

Globalizaci nelze zastavit, říká Depardieu

V nejnovějším rozhovoru pro italský list Corriere della Sera kritizoval oba postoupivší kandidáty. Macron je podle něj povrchní a nevýrazný jako bílek, podobně jako současný prezident Hollande. Le Penová je zase podle něj hloupá, protože globalizaci nelze zastavit a uzavřít se ve svém nacionalismu.

Krajně pravicovou kandidátku ale pochválil, že jí jdou proslovy a že dokázala svou Národní frontu zcivilizovat. Nicméně „zebra nemůže změnit své pruhy“, varoval herec, který jako obvykle nebude hlasovat, protože v politiku nevěří. Učinil tak prý jednou, v roce 1981, kdy volil „mimořádně vzdělaného“ Mitteranda.

Gérard Depardieu
Zdroj: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/ISIFA

Depardieu se spolu s hudebníkem Jeanem-Jacquesem Goldmanem spojil v roce 2002, kdy varoval před xenofobií otce Marine Le Penové, jenž se také probojoval do druhého kola. Po vlně mohutných protestů byl ale Jean-Marie Le Pen drtivě poražen tehdy vládnoucím Jacquesem Chiracem.

Jeho dcera zřejmě neutrpí takovou porážku, Macron má ale podle průzkumů stále náskok kolem 20 procentních bodů.

  • Stávající prezident Francois Hollande nesplnil svůj slib udržet kulturní rozpočet, když během jeho pětiletého mandátu kles asi o 430 milionů eur. Dvakrát také vyměnil ministra kultury.
  • Macron deklaroval svůj záměr udržet kulturní rozpočet výměnou za vyšší efektivitu. Všichni školáci by měli mít přístup ke kulturnímu a uměleckému vzdělávání. Navrhuje také roční „kulturní průkaz“ pro mladé ve výši 500 eur.
  • Jako proevropský kandidát by chtěl zahájit něco jako kulturní Erasmus – studentský výměnný pobyt v rámci EU pro kulturní profesionály včetně umělců či kurátorů. Rovněž chce vytvořit nadaci pro obnovu a údržbu památkových objektů a také fond na podporu kulturního a tvůrčího průmyslu ve Francii ve výši 200 milionů eur.
  • Le Penová zatím konkrétní rozpočtový závazek neučinila. Zaměřuje se ale na zachování kulturního dědictví země. Na tento cíl chce zvýšit prostředky o čtvrtinu. Zastavila by ráda i prodej budov a paláců cizincům.
  • Finanční plány Le Penové na kulturu zahrnují vytvoření digitální platformy pro populární filantropii a sponzorství. Hlavním pilířem jejího kulturního programu je rozvoj center pro uměleckou produkci s programy pro umělce všech věkových kategorií a disciplín – nabízející ubytování a prostory pro tvorbu. Zaměřit se chce na podporu místních scén současného umění.