Bláznovství, označil starosta Hirošimy zastrašování jadernými zbraněmi

Hirošima si v neděli připomněla 140 tisíc obětí amerického jaderného útoku z 6. července 1945. Guvernér japonské prefektury Hirošima Hidehiko Juzai zároveň kritizoval stupňující se výzvy k posílení jaderných odstrašovacích prostředků po celém světě v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a výhrůžkami Ruska, že je připraveno atomové zbraně použít. Starosta Hirošimy Kazumi Macui jaderné zastrašování označil za bláznovství.

„Zastánci jaderných odstrašovacích prostředků, kteří tvrdí, že jaderné zbraně jsou nezbytné k udržení míru, jen zdržují postup k jadernému odzbrojení,“ prohlásil Juzai.

Před dvěma měsíci se v Hirošimě konal summit skupiny G7, na kterém vedoucí představitelé velkých ekonomik světa vydali společné prohlášení vyzývající k tomu, aby jaderné zbraně nebyly použity. Zároveň ale ospravedlňovali vlastnictví takovýchto zbraní „pro obranné účely a pro zastrašení před agresí a vydíráním“.

Jejich postoj v nedělním proslovu na vzpomínkovém obřadu odmítl i starosta města Hirošima Macui. „Vedoucí představitelé zemí světa musí okamžitě přijmout konkrétní kroky, které nás vyvedou z této nebezpečné situace,“ řekl.

Nagasaki, Hirošima

Japonsko je jedinou zemí světa, která se stala terčem jaderného útoku, když USA svrhly na konci druhé světové války atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki. V Hirošimě 6. srpna 1945 na následky výbuchu zemřelo asi 140 tisíc lidí. Nagasaki potkal stejný osud 9. srpna, výbuch si celkem vyžádal více než 80 tisíc životů. O šest dnů později Japonsko kapitulovalo a ukončilo tím druhou světovou válku.

Japonský premiér Fumio Kišida, který se rovněž zúčastnil nedělního ceremoniálu v Hirošimě, uvedl, že cesta ke světu bez jaderných zbraní se kvůli rostoucímu napětí a konfliktům ve světě zkomplikovala. „O to důležitější je obnovit mezinárodní úsilí o dosažení tohoto cíle,“ dodal.

Asi 50 tisíc účastníků ceremoniálu drželo minutu ticha a sledovalo vypuštění stovek bílých holubic, napsala agentura Reuters. V 8:15 místního času, tedy v okamžik, kdy byla na Hirošimu svržena jaderná bomba, se rozezněl mírový zvon.