Barnier v Dublinu zopakoval, že EU stojí v brexitu za Irskem

Pokud Británie odejde z Evropské unie bez dohody, Brusel nebude jednat s Londýnem o obchodním vztazích, dokud nebudou vyřešeny otázky hranice mezi Irskem a Severním Irskem, práv občanů a finančního vyrovnání. V pondělí to po setkání s irským premiérem Leem Varadkarem prohlásil hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier. Dodal, že Unie doufá v úspěch rozhovorů britské konzervativní premiérky Theresy Mayové s opozičními labouristy o řešení brexitového patu.

„Všichni věříme, že tyto rozhovory skončí pozitivním výsledkem. Již jsem to řekl mnohokrát, můžeme být více, mnohem více ctižádostiví, pokud jde o budoucí vztahy se Spojeným královstvím,“ řekl Barnier. „Politická deklarace umožňuje široké možnosti včetně celní unie. A my jsme připraveni ji ještě více vyjasnit, pokud to pomůže. A to můžeme udělat extrémně rychle,“ dodal.

Varadkar sdělil, že Irsko je otevřené odkladu brexitu, neboť si přeje hladkou rozluku. Dodal, že země se vzhledem k nejistotě na možnost britského odchodu bez dohody připravuje.

Mayová jedná s lídrem labouristů Jeremym Corbynem o tom, jak brexitový pat vyřešit poté, co parlament její návrh dohody o odluce s Unií třikrát zamítnul. Předsedkyně vlády sice vyloučila, že by se jednání mohla vést o této rozvodové dohodě, připustila ale úpravu doprovodné politické deklarace o budoucích vztazích Británie s EU po brexitu. 

Pokud britské politické rozhovory povedou k souhlasu s celní unií, bude s tím EU podle Barniera spokojená. Dodal ale, že EU stojí plně za Irskem a že v případě neřízeného brexitu nebude EU bez vyřešení režimu na irské hranici a otázky práv občanů s Londýnem o budoucích obchodních vztazích vůbec jednat.

Podle listu The Guardian tak Barnier nyní zcela jasně řekl, že Británie v případě odchodu bez dohody nakonec stejně bude muset nějaké rozvodové ujednání s EU uzavřít, aby se sporné otázky vyřešily. Někteří zastánci britského odchodu z EU si nicméně myslí, že pro Londýn by bylo přijatelné s EU trvale obchodovat na základě ujednání Světové obchodní organizace (WTO).

Británie se chystá na eurovolby, jestli se jich zúčastní, ale zatím není jasné

Úřad britské premiérky Theresy Mayové v pondělí informoval o tom, že britská vláda podnikla nezbytné a zákonem stanovené kroky k účasti v květnových volbách do Evropského parlamentu. Zda se eurovoleb Londýn zúčastní, jisté není, neboť Evropskou unii může opustit již 12. dubna.

„Účast ve volbách není nevyhnutelná, neboť odchod z EU před datem voleb automaticky odstraňuje podmínku účasti,“ uvedl vládní mluvčí v prohlášení, za kterého agentura Reuters citovala.

Zatím platí, že Británie odejde z EU 12. dubna, původně se tak mělo stát již 29. března. Minulý týden v pátek Mayová požádala předsedu Evropské rady Donalda Tuska o druhý odklad brexitu. Unijní činitelé očekávají, že na středečním summitu EU, který o odkladu bude rozhodovat, Mayová předloží důvěryhodný plán řešení brexitového patu. V případě posunutí brexitu za 22. květen by se ale musela Británie účastnit voleb do Evropského parlamentu, jež začnou 23. května.

Steinmeier se domnívá, že EU odklad schválí

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier považuje za nejpravděpodobnější, že se lídři zemí EU skutečně dohodnou na dalším odkladu termínu brexitu. Zároveň ale poznamenal, že takový krok může u řady unijních občanů vést k pocitu, že se nic nehýbe dopředu.

„Evropa není v dobrém stavu,“ míní Steinmeier, podle něhož žádné z řešení, které se nyní nabízí, není dobré. Je ale přesvědčen, že všichni Evropané, včetně Britů, vědí, že brexit bez dohody by byl řešením úplně nejhorším.