Babiš jednal s lídrem republikánů ve Sněmovně reprezentantů. Uctil také oběti útoků z 11. září

V poslední den pracovní návštěvy Spojených států zavítal premiér Andrej Babiš (ANO) do Sněmovny reprezentantů, kde jednal mimo jiné s šéfem republikánské menšiny Kevinem McCarthym. Pak se sešel s izraelskými lobbisty a zástupci židovských organizací a ve Washingtonu uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001. Před odletem ještě navštíví sídlo začínajících firem i kancelář české společnosti CloverDX.

Českou delegaci přijal šéf republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy. Ten vede stranické kongresmany už od roku 2014. 

Babiš se měl původně sejít i s šéfkou Sněmovny reprezentantů, demokratkou Nancy Pelosiovou. Politička, která v předchozích dvou letech tvrdě kritizovala politiku Donalda Trumpa, ale ještě před odletem Babiše z Prahy schůzku nakonec zrušila.

Po pracovním obědě se zástupci Skupiny přátel České republiky v Kongresu zamířil Babiš s delegací na setkání s vedením Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC), který ve Washingtonu lobbuje za americkou podporu Izraele. Pak jednal i se zástupci významných amerických židovských organizací.

Navštívil také památník obětí teroristického útoku z 11. září 2001. V doprovodu velvyslance Hynka Kmoníčka a amerického ministra obrany Patricka Shanahana položil věnec u památníku před budovou Pentagonu připomínajícího 184 lidí, kteří zde před 18 lety zahynuli.

Na závěr své návštěvy v USA pak česká delegace zamíří do 1776 Incubatoru, což je centrum pro začínající firmy, a na setkání s českou společností CloverDX. Na 21:45 (03:45 našeho času) je pak naplánovaný odlet z Washingtonu do Prahy. 

Podle exministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) Babišova návštěva USA proběhla úspěšně a význam schůzky s Trumpem považuje diplomat hlavně za symbolický. „Za jeden z hlavních úspěchů považuji, že nedošlo k žádnému konfliktu, nedorozumění. Jsem rád, že se premiér zastal českého a evropského průmyslu, když zmínil nesmyslná cla, o kterých Trump uvažuje, že je uvalí na automobily. Babišovi to pomohlo i v Bruselu a to je nesmírně důležité,“ míní Kavan.

„Dopadlo to tak, jak by to dopadnout mělo, to znamená, že prezident s premiérem si padli do oka a témata, která se probírala, jsou pro nás všechna relevantní,“ komentoval schůzku bývalý český velvyslanec v USA Petr Kolář. „Američané vyhodnotili, že pokud chtějí být ve střední Evropě opět přítomni, tak musí pracovat s tím, co tady mají. V případě České republiky vyhodnotili, že to je tato vláda,“ dodal.

Babiš kromě setkání s Trumpem zavítal i do centra CIA. „Považuji to za jasný signál ze strany amerických zpravodajských služeb, že si spolupráce s našimi zpravodajci cení, protože to se skutečně často nestává. Vlastně si nepamatuji na žádnou podobnou návštěvu významného politika přímo v centrále v Langley,“ upozornil Kavan.

„Téměř jistě hovořili o kybernetické bezpečnosti, jistě tam padl termín Huawei. Ale jistě hovořili i obecněji o pravidelné výměně informací, protože kdo má informace, má vliv, ne-li přímo moc,“ podotkl Kavan.