Babiš je bohatší, Trump nesrovnatelně mocnější. Společnou mají kritiku zavedeného systému

Události ČT: Trump s Babišem mají hodně společného (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf Bílého domu Donald Trump toho mají hodně společného. Oba rozjeli politickou kariéru v pokročilém věku a profilují se jako bojovníci proti systému, ve kterém se stali úspěšnými a bohatými podnikateli. Ani jednomu z nich se také nevyhnuly různé politické kauzy. Moc amerického prezidenta je ovšem nesrovnatelně větší.

Zatímco Trump se dostal do prezidentského křesla prostřednictvím tradiční strany, Babiš si založil nové hnutí. „Všechny problémy, které klasické politické strany, ty rychlomluvící hlavy, které tam sedí desítky let, slibují, tak my jsme tu noví a bylo by dobré, aby nám občané dali šanci,“ řekl český premiér v září 2013.

Trump to vidí podobně. „Politický establishment ve Washingtonu a finanční a mediální korporace, které ho platí, existují z jediného důvodu: aby se vzájemně chránily a bohatly,“ prohlásil v říjnu v roce 2016.

Boj proti zavedeným politickým elitám na voliče zafungoval. „Zvítězila komunikační strategie, která je prodává jako nepolitiky. Protože důvěra v představitele politické sféry je rekordně nízká,“ upozornila vedoucí katedry marketingové komunikace a PR z FSV UK Denisa Hejlová.

Internet jako mocný nástroj

Oblíbeným nástrojem obou politiků se staly sociální sítě. Když chtějí Američané vědět, co si myslí prezident, stačí otevřít jeho Twitter a přečíst 280 znaků. V Česku se chodí spíš na Facebook – pro texty čítající mnoho odstavců. „Často samozřejmě na sociálních médiích nejsou oni sami, jsou tam jejich zástupci, i když třeba Donald Trump si píše svoje tweety sám, ale mnohem víc to připomíná dialog voliče a politika,“ podotkla Hejlová.

Mocensky se ale Trump s Babišem měřit nemůžou. Šéf Bílého domu patří do světové první ligy – podle časopisu Forbes je třetí za svým čínským a ruským protějškem. V penězích naopak vede Babiš. Forbes ho řadí o sto příček výš než Trumpa.

Rozdíl jejich majetku činí půl miliardy dolarů. „Nejsme si podobní, já jsem v podnikání nezbankrotoval ani se tak brutálně nevyjadřuju,“ holedbal se ještě před pár lety Babiš.

Úspěch láká voliče

Trump podnikal hlavně v realitách, nejlepší období zažil v osmdesátých letech. V té době Babiš ještě pracoval pro socialistický podnik zahraničního obchodu. Jeho příležitost přišla až po revoluci, kdy začal budovat holding Agrofert. „Voliči rádi volí úspěšné lidi, protože se k nim chtějí trošičku přiblížit. K lidem, kteří symbolizují úspěch, bohatství, nějaký společenský status, majetek,“ uvedla Hejlová.

Kolem obou politiků také víří různé politické kauzy. Trumpa pronásledují údajné kontakty s Ruskem během volební kampaně, Babiše zase podezření ze střetu zájmů nebo dotačního podvodu. Každý z nich tomu čelí po svém – zatímco český premiér mluví o kampani, americký prezident o honu na čarodějnice.