Arizonský „Drsný Harry“ to přehnal a čelí žalobě

Phoenix (USA) – Ze zneužívání pravomocí zažalovalo ministerstvo spravedlnosti „nejtvrdšího šerifa v USA“ Joea Arpaia. Arizonský šerif se při svém tažení proti nelegálním přistěhovalcům dopouštěl diskriminace a bezdůvodně zatýkal i ty Hispánce, kteří nic neprovedli. Arpaiova politika navíc podle ministerstva nijak nepomohla omezit nelegální imigraci z Mexika. Arpaio veškerou kritiku odmítá.

Podle žaloby Arpaio a jeho podřízení si při dopravních i jiných kontrolách přednostně vybírali Hispánce a často je bezdůvodně zadržovali. Ve věznici pak Arpaio zakazoval Hispáncům mluvit mezi sebou španělsky a nutil zadržené nosit růžové spodní prádlo, aby je ponížil. „To všechno představuje zneužívání pravomocí. Arpaio se svými zaměstnanci nedodržoval ústavu, ignoroval zavedené policejní postupy, a dokonce se mstil těm, kteří ho veřejně kritizovali,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Arpaio tvrdí, že obvinění vůči němu jsou politicky motivována. Administrativa prezidenta Baracka Obamy se mu prý mstí za to, že zpochybňoval, že se Obama narodil na území Spojených států.