Abramovič a ukrajinští vyjednavači měli po jednání s Rusy příznaky otravy, píše Wall Street Journal

U ruského miliardáře Romana Abramoviče a dalších nejméně dvou lidí zapojených do jednání mezi Moskvou a Kyjevem o ukončení války na Ukrajině se tento měsíc po schůzce v Kyjevě objevily příznaky možné otravy. S odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s věcí o tom informuje deník The Wall Street Journal (WSJ). S podobnou informací zároveň přišla investigativní skupina Bellingcat, která hovoří o symptomech odpovídajících „otravě chemickou zbraní“. Ukrajinští představitelé zprávy o údajné otravě nepotvrdili a varovali před spekulacemi a nepodloženými informacemi.

Po březnové schůzce v Kyjevě Abramovič a nejméně dva vysoce postavení členové ukrajinského vyjednávacího týmu trpěli zarudnutím očí, bolestivým slzením a loupáním kůže na rukách a obličeji, tvrdí zdroje WSJ.

Tyto nejmenované osoby z otravy podezíraly „jestřáby v Moskvě“, kteří podle nich chtějí vyjednávání sabotovat. Člověk z Abramovičova okolí zase tvrdí, že není jisté, kdo na skupinu zaútočil, píše WSJ. Zdravotní stav zasažených lidí se údajně zlepšil a nejsou v ohrožení života.

Skupina Bellingcat na Twitteru informovala, že Abramoviče a dva účastníky jednání zasáhly zdravotní problémy v noci na 4. března. Podle hlavního vyšetřovatele skupiny Christo Grozeva nebylo cílem útoku zabíjet, ale pouze varovat.

Oslovení experti se údajně přiklánějí k teorii, že příznaky naznačovaly otravu neznámou chemickou či bilogickou zbraní nebo útok elektromagnetickou radiací. Na zprávy WSJ a Bellingcat záhy navázal reportér deníku The Guardian Shaun Walker, kterému informovaný zdroj řekl, že Abramovič „na několik hodin ztratil zrak“.

Kreml na žádost WSJ o komentář nereagoval. Mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uvedl, že nemá žádné informace o podezření z otravy aktérů mírových jednání. Zelenskyj, který se s ruským miliardářem také setkal, údajně zasažen nebyl, píše WSJ.

Vyjednavač napadené země Mychajlo Podoljak na dotaz ohledně podezření z otravy uvedl, že „existuje spousta spekulací a různých konspiračních teorií“. Další člen vyjednávacího týmu Rustem Umerov vyzval, aby lidé nevěřili „neověřeným informacím“.

Nejmenovaný americký představitel podle agentury Reuters míní, že zdravotní potíže dotčených byly podle zpravodajských informací pravděpodobně způsobeny „prostředím“, nikoli otravou. Podrobnosti neuvedl.

Bezvýsledné vyjednávání

Tyto rozhovory zatím nepřinášejí prakticky žádné hmatatelné výsledky a podle nejnovějších vyjádření obou stran nelze žádný průlom v hlavních bodech čekat ani v nejbližších hodinách a dnech.

Zprávy přišly v den, kdy se očekávalo zahájení dalšího kola rozhovorů mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači v Istanbulu. Ukrajinci o víkendu naznačili, že by jednání mohla začít v pondělí, následně však ruští a ukrajinští představitelé uvedli, že rozhovory v Turecku budou pokračovat v úterý.

Turecko, které v procesu hraje roli prostředníka, rozhovory popisuje jako konstruktivní, vyjádření západních činitelů ovšem vyznívají jinak. Agentura Reuters citovala vysoce postaveného představitele americké vlády, podle kterého se nezdá, že by byl ruský prezident Vladimir Putin připraven ke kompromisu v zájmu ukončení války.

„Nikdo si nemyslí, že je možné dosáhnout diplomatického řešení v nejbližších několika dnech a dokonce ani v několika týdnech,“ uvedl zase podle WSJ nejmenovaný představitel z Evropské unie.