Zmizelo 8 milionů, policie navrhla obžalovat bývalou Rathovu spolupracovnici

Praha – Kvůli osmimilionové škodě ve Středočeské turistické a informační službě (STIS) navrhla policie obžalovat její bývalou ředitelku Šárku Alexu. Bývalá spolupracovnice Davida Ratha byla podle vyšetřovatelů zodpovědná za údajné předražení zakázky a její rozdělení na menší zakázky, na které se vztahují méně přísná pravidla.

Ztrátu osmi milionů korun v projektu nazvaném Osobnosti Středočeského kraje prověřovali kriminalisté v rámci šetření hospodaření STIS – která je nyní v likvidaci. Právě někdejší ředitelka turistické služby hrála podle policie ve zmizení peněz rozhodující roli, když rozdělila zakázku na menší části - tedy zvlášť tisk pohlednic, map a brožur o významných osobnostech Středočeského kraje. Policisté v souvislosti s hospodařením STIS prověřovali také jejího předsedu představenstva a někdejšího ředitele středočeského krajského úřadu Zdeňka Štětinu.

Pokud se soud nepostaví proti závěrům policistů, hrozí Šárce Alexe za dva trestné činy dvě až osm let vězení. „Konkrétně se jedná o trestné činy porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Dodal však, že se právní kvalifikace bude odvíjet od toho, zda pražské městské státní zastupitelství bude případ posuzovat podle starého nebo nového trestního zákona.

STIS měla peníze, kvůli kterým čelí její někdejší vedoucí trestnímu stíhání, spotřebovat v menších zakázkách, do kterých rozdělila projekt propagující 57 historických osobností středních Čech. Alexa zažádala o půjčku 9,9 milionu korun z fondu na předfinancování projektů Evropské unie, k tomu získala turistická služba osm milionů korun. Všechna výběrová řízení potom vyhrála jediná firma.

Poté, co vedení Středočeského kraje rozhodlo o zrušení STIS, musel kraj vydat deset milionů korun, z toho osm milionů tvořila vratka Ústavu archeologické péče, jenž na projekt půjčil STIS peníze.