Policistovi, který prodával drogy, uložil soud podmínku. Odsoudil i jeho ženu

Za prodej pervitinu a přijetí úplatku uložil Okresní soud v Kroměříži bývalému policistovi Lukáši Jakubcovi tříletý trest vězení s podmínečným odkladem na pět let. Zároveň mu vyslovil desetiletý zákaz činnosti u bezpečnostních sborů. Někdejšímu zaměstnanci obvodního oddělení policie v Bystřici pod Hostýnem hrozilo až deset let vězení, svou vinu částečně doznal. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce a obžalovaný se vzdali práva na odvolání.

Jakubec, který byl kvůli kauze od policie propuštěn, se hájil tím, že chtěl prostřednictvím drog proniknout do kriminálního prostředí, a získávat tak informace. Měly mu pomoci v rozkrývání trestné činnosti. Informátorům prý za jejich služby poskytoval pervitin.

„Udělal jsem životní chybu, to je jasné. Chtěl jsem objasňovat trestné činy, chtěl jsem pomáhat lidem. To, že jsem prodával drogy, byla nejhorší věc, co jsem udělal. To, že jsem jako policista selhal, mě nesmírně mrzí,“ řekl Jakubec v závěrečné řeči.

Podle spisu se muž při své policejní práci také dozvěděl o vloupání do objektu, které měli spáchat dva lidé s kriminální minulostí. Jakubec muže znal a za neřešení jejich případu si údajně řekl o úplatek 30 tisíc korun.

Část obnosu byl podle rozsudku skutečně vyplacen. Za úplatu se podle žalobce pokoušel ovlivnit i klíčová svědectví ve své kauze. Jakubec při hlavním líčení uvedl, že se žádného uplácení nedopustil.

Znevážil policii, ale litoval

Předsedkyně senátu Hana Machalová uvedla, že k uložení podmínky přispěl fakt, že Jakubec nebyl dosud trestán. Upozornila však, že svým počínáním znevážil policii v očích veřejnosti. Zpočátku podle ní mohla obžalovanému distribuce pervitinu skutečně pomoci s objasňováním trestné činnosti.

„Posléze si z drog udělal v uvozovkách živnost. Není to v pořádku, tím spíš, že se obžalovaný dopouštěl trestné činnosti jako policista,“ řekla. Drogy Jakubec podle obžaloby prodával v letech 2016 a 2017 na Kroměřížsku a Přerovsku. V přípravném řízení se k trestné činnosti plně doznal, u hlavního líčení však svou výpověď změnil.

Obžalobě čelila i jeho manželka Lucie, která podle spisu nejméně v jednom případě předala pervitin dalšímu člověku. Soud jí uložil roční trest s podmínečným odkladem na dva roky, hrozilo jí až pět let vězení. Žena před soudem vypovídat odmítla. I v jejím případě je rozsudek pravomocný.