Zlín zakázal kouřit na balkonech městských bytů

Zlínský magistrát zakázal kouření na balkonech městských bytů (zdroj: ČT24)

Zlínská radnice kvůli stížnostem nájemníků v městských bytech zakázala kouřit na balkonech. Dým z cigaret obtěžoval sousedy kuřáků. Nové domovní řády platí od července. Obyvatelům, kteří nebudou nařízení dodržovat, radnice neprodlouží nájemní smlouvu.

Jeden z městských domů, kterých se úprava domovního řádu se zákazem kouření na balkonech týká, je v Družstevní ulici. Je v něm necelá stovka bytů. „Jsou lidé, kteří si zanadávají. Ale když je zákaz, tak chodím kouřit ven. Člověkovi se tak často nechce jezdit ze čtvrtého patra dolů. Tak ani tolik nevykouří,“ řekla nájemnice městského bytu.

Nařízení se týká i největšího bytového domu ve vlastnictví města na sídlišti Jižní Svahy. Ve dvanácti patrech v tři sta šedesáti bytech bydlí zhruba tisícovka lidí. Jednotlivé balkony oddělují nízké skleněné přepážky. Ty dosahují zhruba do dvou třetin výšky balkonu a kouři z cigaret nezabrání, některým obyvatelům to vadí.

„Každý jeden kuřák obtěžuje hned několik sousedů zároveň. Dokonce nedopalky cigaret hází na hlavy lidí, kteří chodí pod balkony. Měla by platit zásada, že pokud já nikoho neobtěžuji, nenechám se nikým obtěžovat,“ poznamenala jedna z obyvatelek, která rozhodnutí města vítá. Další z nájemníků vnímá nařízení jako zbytečné. „Lidi si zapálí na balkoně, když doma nekouří. Kam mají kvůli cigaretě lítat? Ven? Tak si zakouří na balkoně,“ řekl.

Nedodržení domovního řádu se trestá

V případě, že kdokoli z nájemníků nedodrží domovní řád, dostane podle mluvčího magistrátu Tomáše Melzera upozornění ze strany města na nevhodné chování vůči ostatním nájemníkům. Pokud toto nebude nadále respektovat, tak může být ukončena nájemní smlouva, dodal.

Zákaz kouření na balkonech nebo lodžiích je podle právníka Ondřeje Preusse vždy velmi kontroverzní. Zlín není výjimkou. „Pokud balkony jsou společnou částí, byť třeba ve výlučném užívání jednoho člověka, tak je možné to kouření zakázat,“ vysvětlil.

Dalším nástrojem, jak vymáhat dodržování pravidel, je tak podle advokáta pokuta. Zatím se ale právníci neshodli, jestli je takový krok přípustný.

Zákaz kouření na veřejných místech

Od roku 2006 mají lidé zakázáno kouřit na některých veřejných místech, jako jsou školy, kina a divadla nebo autobusové a vlakové zastávky. Před sedmi lety začal platit zákaz také uvnitř restaurací nebo v barech.

V České republice byla loni celá čtvrtina kuřáků tradičních druhů tabákových výrobků.
Denně kouří pětina mužů a necelých dvanáct procent žen starších patnácti let.